Gå til sidens hovedinnhold

Statsbudsjettet er ikke hva det var

Medienes kamp om statsbudsjettet er for lengst innhentet av alle lekkasjene.

(NA24-KOMMENTAR): Fredag formiddag står flokken der igjen, vaglet oppover trappa i regjeringskvartalet – i påvente av å få slippe inn og hente Gul bok – med alle sine tillegg. Denne fredagen driver forhåpentligvis flere bladfyker og nettfolk og jakter andre nyheter, for statsbudsjettet er ikke lenger hva det var.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Minutter etter frigivelsen er dessuten hele faderullan ute på nettet, og i løpet av en times tid har alle i opposisjon og alle som representerer ulike særinteresser i det norske samfunn fått lov til å kommentere.

Et spill
Det er ikke bare nettrevolusjonen som har endret spillet rundt regjeringens forslag til nasjonal- og statsbudsjett. Den til enhver tid forbipasserende finansminister vet at det hele er et spill for det offentlige galleri, slik Kristin Halvorsen også er på det rene med mens hun holder sin andre presentasjon av budsjettet i regjeringskvartalet i dag. Det aller meste er nemlig ute fra før.

Allerede to dager før årets kommunevalg kunne NA24 fortelle at milliardlekkasjene rant ut av den rødgrønne regjeringens ulike kanaler til mediene. Lekkasjelista var nesten like lang som Gul bok. Og opptil flere statsråder tok i bruk lekkasjer fra statsbudsjettet som de aller siste gulrøtter til velgerne.

Helikopter
Det var derfor ikke tilfeldig at daværende kommunalminister Åslaug Haga lovet to milliarder i skattelettelser for kommunene, noe hun til og med gjorde for åpen mikrofon i NRK. Justisminister Knut Storberget tok til og med av i et redningshelikopter og utbasunerte en styrking av redningstjenesten, i størrelse 100 millioner smekkers.

Og selveste statsminister Jens Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad var på besøk på sentralsykehuset i Akershus og blafret med 1,7 milliarder kroner ekstra til sykehussektoren neste år.

I går leste jeg i morgenavisen at miljøvernminister Helen Bjørnøy blir årets taper – og havner på jumboplass av ministerne under tildelingen av kaka. Hun blir til og med forbipassert av fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Politikk
Ja vel – og god kveld – velgerne har jo for lengst sagt sitt. Denne fredagen er det allehånde kritikeres tur, og så begynner politikken. For det er i nasjonalforsamlingen budsjettet skal vedtas etter ulike typer tautrekkinger, også mellom regjeringspartiene. Det er i denne fasen det er viktig for mediene å følge med – for å leve opp til den utslitte karakteristikken den fjerde statsmakt.

Den hittil aller største lekkasjen rundt statsbudsjettet var det faktisk ikke byråkrater og politikere som styrte. En torsdag kveld i oktober 1995 dukket en sivil person opp i Dagbladets resepsjon og lurte på om avisa var interessert i å lese Gul bok. Vedkommende hadde den nemlig med seg i skulderveska si. Dagbladhuset var under ombygging, og det var en kronglete vei fram til nyhetsredaksjonens desk. Men statsbudsjettet kom i hus et halvt døgn før det skulle, mot et symbolsk vederlag. Det var ikke snakk om betalingsjournalistikk.

Så ble samtlige kopimaskiner sparket i gang – sammen med et like stort antall reportere. Jeg var på vakt og mener å huske at jeg ble tildelt Landbruksdepartementet, slik det sømmer seg folk fra bygda.

Det var kvelden vi visste alt – og ikke kunne ringe noen for å be om kommentarer. Fullstendig absurd, men arti’ var det lell.

Og i hvert fall gikk det skikkelig hull på lekkasjen.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis