Gå til sidens hovedinnhold

Trine Lise (27) er dagens største taper

- Jeg synes det er trist at politikerne skal gjøre det enda vanskeligere for folk.

Fjerning av skatteklasse 2 for ektepar er ett av punktene på regjeringens smørbrødliste.

Ektefeller har i dag rett til å bli lignet i den skatteklassen som samlet gir lavest skatt. Fordelen ved å bli lignet i skatteklasse 2 er at ektefellene samlet kan utnytte personfradraget på 47.150 kroner i 2013, det dobbelte for ektefeller. Dette personfradraget skal økes til 48.150 kroner i 2014, men altså ikke det dobbelte for ektefeller.

For inntektsåret 2011 ble 141.000 ektepar av totalt 910.000 ektepar lignet i skatteklasse 2.

En av budsjettets største tapere er Trine Lise Jacobsen.

- Jeg synes det er trist at politikerne skal gjøre det enda vanskeligere for folk å ha en reell valgmulighet om å bli hjemme med ungene, sier den 27 år gamle hjemmeværende trebarnsmammaen og bloggeren, til Nettavisen NA24.

Hun synes det er trist at hun blir så hardt rammet.

- Jeg føler meg ikke som en taper akkurat, men jeg blir provosert fordi staten på den måten innskrenker enda mer mulighetene for at folk skal kunne ta egne valg over eget liv, seir hun.

- Jeg mener de tvinger folk til å ta et valg som de kunne vært foruten, fortsetter hun.

Med denne innføringen ønsker man å stimulere til økt sysselsetting, særlig blant kvinner med lav utdannelse.

Forslaget er ennå ikke vedtatt, og Jacobsen setter sin lit til at KrF vil kunne sette kjepper i hjulene for en eventuell lovendring. Men blir det videreført sier hun at det vil koste henne mer enn en tusenlapp i måneden.

- Så da får vi se om KrF har fått så god innflytelse som de mener de har. For de har jo skrevet under på en avtale om at man skal ha en reell valgmulighet, sier hun.

- Handle litt annerledes
Jacobsen har ikke vært i jobb siden hun gikk ut i fødselspermisjon med sitt første barn i 2008, og hun har aldri kombinert karriere og mammarollen.

- Vi må nok gå inn på noen få goder og eventuelt handle litt annerledes. Men jeg får kontantstøtte fra april så det hjelper litt på, opplyser Jacobsen, som ikke tror en eventuell fjering av skatteklasse 2 for ektefeller vil få store innvirkinger på hverdagen.

Hun vurderer heller ikke å komme seg ut i arbeid, selv om regjeringsforslaget trer i kraft.

- Nei, absolutt ikke. 13.000 kroner i året utgjør rett over tusenlappen i måneden så det kan vi greie å hente inn andre steder i husholdningsbudsjettet, sier hun.

Hun medgir at familien må kutte forbruket.

- Kanskje må man droppe å kjøre tur bare for å kjøre tur, men da går man eller sykler en tur isteden, og så får man helsegevinsten. Men som sagt er det heldigvis ikke vedtatt enda, så vi håper i det lengste. For det er jo klart det blir trangere økonomisk, sier Jacobsen, som velger å være hjemme fremfor å jobb fordi hun og ektemannen mener det er det beste for familie.

- Det er det som passer vår livsstil best. Jeg bestemte meg allerede som ganske ung og lenge før vi fikk barn at jeg ville ha dem hjemme om jeg hadde mulighet til det. Og det har jeg vært så heldig å ha muligheten til, sier hun.

- Jeg har selv jobbet i barnehage og det er ikke noe for meg å sende de dit før året før skolestart. Jeg synes folk skal få velge det de vil uten at politikeren skal sette humper i veien. Hver familie velger det som er det beste for seg og sin familie, fortsetter hun.

- Burde ikke lage snubletråder
Viktigheten av å få økt sysselsetting er allikevel ikke til å komme utenom.

En undersøkelse om sysselsetting blant menn og kvinner, som ble lagt fram tidligere i år, viser at menn i snitt jobber 37,2 timer, mens kvinner i snitt jobber 30,7 timer i uken.

Verdien av at kvinner jobber i snitt tre timer mer i uken skal ifølge NHO være 3.4000 milliarder kroner - en verdi som tilsvarer nesten hele oljefondet.

- Jeg tenker at fjerning av skatteklasse 2 er et skritt i riktig retning for likestillingen, samtidig som det er et forslag som ikke diskriminerer enslige, sier Elisabeth Grieg, Styreleder i Grieg Star, til Nettavisen NA24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den 54 år gamle næringslivslederen, som omtales som en av Norges mektigste kvinner, har tidligere uttalt seg om viktigheten av at kvinner er yrkesaktive.

Blant annet mener hun at kvinner har en plikt til å jobbe, og bidra til verdiskapningen i samfunnet, på lik linje med alle andre samfunnsborgere.

- Verdien av at alle er aktive i arbeidslivet er så stor for samfunnets del at man ikke burde lage snubletråder som gjør det enklere og ikke stå i arbeid. Det er viktig å oppmuntre til at folk skal være i arbeid, sier Grieg.

- Tror du en eventuell fjerning av skatteklasse 2 vil føre til økt sysselsetting?

- Vi får håpe det, svarer næringslivstoppen.

Kommentarer til denne saken