[Teknofil.no]: Svenske BAE Systems har skapt et system som gjør at stridsvogner kan fremstå som usynlige på et infrarødt nivå – takket være maskeringsteknologi.

Arméer med denne teknologien vil dermed ha en åpenbar fordel i krigføring, ettersom det vil være lettere å forflytte tankser relativt usett i fiendtlig territorium.

Infrarød teknologi

Teknologien har fått navnet "Adaptiv" og kan skjule kjøretøy ved hjelp av infrarøde frekvenser, og få dem til å gli i ett med bakgrunnen eller å fremstå som en bil, ei ku eller ingenting.

Å se noe som infrarøde bølgelengder er det samme som å se det som et varmekart – hvor kalde overflater er mørke og varme overflater er klarere. Infrarød teknologi blir derfor brukt ofte i vanskelige situasjoner dag og natt for å kunne skille varme objekter fra kalde.

Temperaturpiksler

Adaptiv tar utgangspunkt i å maskere sitt valgte objekt og endre hvordan det fremstår ved å gi det samme temperatur som omgivelsene.

BAE Systems har dratt nytte av infrarøde systemers sensitivitet overfor temperaturer, og har skapt en type panser som er lagd av sekskantede "temperaturpiksler" som kan justere varmeutsonding på en dynamisk måte.

Bruker kameraer

Systemet tar i bruk en serie med kameraer på den ene siden av kjøretøyet, slik at pikslene på den andre siden kan bli kommandert til å justere sin temperatur for å bli tilpasset til hva kameraene ser.

Dermed vil et kjøretøy med denne teknologien forsvinne helt fra infrarøde monitorer, som ofte blir brukt i krigføring og annet.

Kameleonegenskaper

Adaptiv fungerer selv om kjøretøyet eller fartøyet (som stridsvogn, helikopter eller et skip) er i fart, og pikslene kan også bli programmert til å vise falske mønstre – som for eksempel å få en tanks til å se ut som en bil og så videre.

Videre skal teknologien kunne bli brukt til å fjerne varmen slik at varmesøkende missiler ikke klarer å nå målet sitt. Det er ventet at Adaptiv vil bli gjort tilgjengelig for aktuelle grupper i løpet av de neste få årene.

Se en video som demonstrerer litt av teknologien på nettsiden til BAE Systems.

Les også: Håndholdt laser kan slå ut satelitter

(Kilde: BAE Systems)