Gå til sidens hovedinnhold

Frykter ikke rentehopp

Økonomene tror ikke gladtall vil få Norges Bank til å skyndte seg med å heve renten.

Tall fra NAV viser at veksten i antallet ledige fortsetter å avta, og de går langt i å avblåse faren for en mulig ledighetskrise.

NA24 – din næringslivsavis

I august var tre prosent av arbeidsstyrken i Norge registrert ledige, og samlet var det registrert 90.567 helt ledige personer og folk på tiltak. Oppgangen er langt lavere enn hva markedet hadde ventet. De positive overraskelsene er likevel ikke nok til at økonomene tror sentralbanksjef Svein Gjedrem og Norges Bank vil sette opp renten under neste rentemøte.

Rentehopp i oktober
– Tallene som viser at antallet registrerte ledige for august bekrefter trenden mot et strammere arbeidsmarked, men ikke nok til å indikere et rentehopp allerede i september. Oktober burde være tidlig nok, skriver Handelsbanken i en kommentar.

De får støtte av Nordea, men de mener at det fortsatt er en mulighet for at renten heves neste måned.

– Vi venter at Norges Bank vil øke renten i oktober, men med en risiko for et rentehopp allerede i september, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Hos Handelsbanken er de fornøyd med utviklingen der det er en klar trend med oppbremsing i den registrerte ledigheten. De ble likevel mer imponert over onsdagens tall som viste at ledigheten falt til 3 prosent.

Les mer: Sterke tall for Norge

– Sesongjusterte tall over antallet arbeidsledige inkludert de på tiltak ble på 90.563, bedre enn vårt optimistiske anslag på 91.000. Likevel kommer styrken fra en nedrevidering av julitallene. Økningen fra juli til august var på rundt 1.000 som vi hadde ventet, heter det i en kommentar fra banken.

Ventet høyere ledighetsvekst
Økonomene i Handelsbanken mener at det norske arbeidsmarkedet forblir imponerende stramt sammenlignet med de fleste andre land, dette er delvis indikert gjennom antallet ledige stillinger. Selv om antallet ledige stillinger har kommet ned fra toppnivået i 2007 så et det et stykke unna det mer normale nivået i 2005.

Nordea skriver at antallet registrerte ledige og personer på arbeidsmarkedstiltak økte i august med 1.100 sesongjustert. Dette var en langt lavere vekst enn hva banken hadde ventet. I forkant hadde Nordea satset på at ledigheten inkludert de på tiltak ville stige med 1.500, mens konsensus lå på 1.700.

Les mer: NAV avblåser ledighetskrisen

Ser avtagende vekst i ledighet

At ledighetsraten havnet på 3 prosent var også bedre enn Nordeas forventninger på 3,1 prosent.

– Igjen et bedre arbeidsmarked tall enn forventet. Men dataene fra NAV indikerer ennå ikke et klart omslag i etterspørselen etter arbeidskraft. Antall nye ledige stillinger er fortsatt synkende, selv om det er på et lavere tempo enn om vinteren, skriver Nordea.

Det venter at ledigheten vil fortsette å stige, men at trenden er avtagende.

– Det vi ser nå synes å være resultat av redusert permitteringer, og at bedrifter gjenansetter tidligere permitterte personer. Inntil nye arbeidsplasser også skapes, vil en demografisk økning i arbeidsstyrken føre til en fortsatt økning i ledigheten, men ved en lavere hastighet enn sett tidligere, skriver Nordea.

Styringsrenten i Norge ligger på 1,25 prosent, og har blitt kuttet med 4,5 prosentpoeng siden september i fjor. Neste rentemøte er 23. september, mens økonomene venter at Norges Bank vil heve renten når styret møtes 28. oktober.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kommentarer til denne saken