(Nordlys): FDA (Mat- og legemiddeltilsynet) i USA har hittil i sommer varslet inn fem tilfeller hvor personer har fått brannskader etter uforsiktig bruk av solspray.

Bakgrunnen for brannskadene skyldes at personene har brukt solspray som inneholder brennbare kjemikalier i nærheten av ild, skriver Nordlys .

Personene som har fått skadene har fått i så forskjellige tilfeller som fra å tenne en sigarett, stått for nær et stearinlys, drevet med sveising og stått for nær grillen. I alle tilfellene har personene antent etter at de har påført seg solkrem i sprayform, mens de har stått nær en ildkilde, skriver Dagens Medisin.

Advarer mot at dette kan skje i Norge
Nå advarer medisinsk fagdirektør, avdeling for legemiddelinformasjon ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, om at det samme kan skje i Norge.

- Foreløpig kjenner vi ikke til tilfeller i Norge hvor dette har skjedd, men basert på at FDA har mottatt fem rapporter på dette bare i sommer, så er det grunn til å være påpasselig, sier Madsen til Nordlys.

Madsen sier at mange ikke tenker over at solspray kan inneholde brennbare stoffer og at man bør være forsiktig med i hvilke sammenhenger man påfører seg denne.

- Ta forhåndsregler
- Det som gjerne kan skje er at man for eksempel står foran grillen i sola. Så kjenner man at sola tar og tenker at man skal påføre seg litt ekstra beskyttelse i varmen. Er man uheldig da kan dampen fra sprayen ta fyr og føre til alvorlige brannskader.

Den medisinske fagdirektøren ber derfor folk om å ta forhåndsregler for å sikre seg at slik ikke skjer.

- Man bør lese bakpå sprayen eller bruksanvisningen for å forsikre seg om at den ikke inneholder brennbare stoffer. Gjør den dette, bør man passe godt på i hvilke sammenhenger man påfører seg denne.