Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg fikk mange dører i trynet

Platedebutanten forteller at det ikke alltid har vært like lett å nå frem med musikken. Møt Stella Mwangi her.

(BIIPMAG): biipMag har snakket med rappejenta Stella Mwangi om alt fra låtskriving og personlige opplevelser til artistgjennombrudd og fremtidsdrømmer.

Lever for musikken
Mandag 20. oktober lanserte Stella Mwangi (22), også kalt «STL», sitt debutalbum «Living for music». Stella har holdt på med musikk hele livet og musikken ble hennes måte å takle hverdagen på:

- Jeg har egentlig holdt på med musikk hele livet mitt. Jeg fant på tittelen til albumet i fjor da jeg så på et bilde av meg da jeg var liten. Jeg hadde på en genser jeg brukte hver dag i barnehagen og i bakgrunnen henger det en plakat på veggen med en rastamann der det står «Living for music», forteller Stella til biipMag og legger til:

- Jeg har jobbet med albumet siden februar, men jeg har også tatt med noen eldre låter. Jeg har fått inspirasjon til låtene fra all mulig musikk. Jeg ville nemlig ikke lage et rent hip hop album.

- Synger om alt!
På Stellas nye album «Living for music» er det mange personlige tekster og hun forteller at hun liker å skrive låter med mening:

- Jeg skriver om absolutt alt! Jeg skriver om mye som skjer i livet mitt, for eksempel så handler «Take it back» om at jeg skulle til hjemlandet mitt Kenya og jeg gledet meg til å slappe av med familien min.

- Jeg skriver også om ting som nødvendigvis ikke handler om meg. Sangen «Problems» handler om et forhold der gutten i forholdet er litt mer «kjerring» enn jenta og sutrer og klager over alt, forteller Stella.

En av få norske jenterappere
Stella er en av få norske jenter som rapper, men selv så bryr hun seg ikke så mye om det:

- Jeg tenker ikke så mye på at jeg er en jente som rapper. Det viktigste for meg er å lage musikk og gjøre det jeg liker best, sier hun til biipMag.

Les også:
Wisnu og Stella med sommersingel

Afrika er jo dansen og musikkens kontinent. Derfor må man ha noe spesielt å komme med for å bli lagt merke til der

Stort press
22-åringen fikk først sitt store gjennombrudd som artist i Kenya i 2006 da hun var med på et samlealbum sammen med andre kenyanske artister:

- I 2005 rappet de fleste artister i Norge på norsk og det var få som rappet på engelsk. Jeg er mest komfortabel med å rappe på engelsk så jeg reiste til Kenya for å få inspirasjon. Jeg lærte utrolig mye der fordi jeg fikk et stort press på meg, mens her i Norge er man litt late og jobber gjerne i hjemmestudio.

- I Kenya er det derimot tøffere konkurranse enn her fordi det er så mange som driver med musikk og rap. Afrika er jo dansen og musikkens kontinent. Derfor må man ha noe spesielt å komme med for å bli lagt merke til der.

I desember skal Stella på turné i Kenya, men først skal hun reise rundt her til lands og vise frem musikken sin. Hun skal blant annet til Bodø, Stavanger og Karasjok.

- Tøft i begynnelsen
Det var ikke bare lett å overbevise kenyanerne om at musikken hennes var bra:

- Det var tøft i begynnelsen fordi jeg fikk mange kommentarer om at jeg ikke var ordentlig kenyansk siden jeg er oppvokst i Norge og folk lurte på «Hva er det som er så spesielt med deg?». Jeg fikk mange dører i trynet for å si det sånn. Jeg fikk også høre at jeg måtte rappe på swahili og at jeg ikke måtte komme og tro jeg var som 50 Cent.

Første gang i studio
Første gang Stella skulle jobbe med musikk i studio var hun ikke helt forberedt på det:

- Som sagt så ville jeg heller rappe på engelsk så derfor ringte jeg den kenyanske artisten Kantai som hadde bodd i New York og rappet på engelsk. Jeg fortalte at jeg hadde en låtidé og han svarte «Det er greit. Vi møtes i studio i morgen». Det var jeg ikke helt forberedt på, men det gikk veldig bra og vi gjorde to låter på en dag, en av dem var «Happy», forteller Stella og fortsetter:

- Så ble låta stor (Happy) og da begynte ballene å rulle. Da jeg kom tilbake til Norge i 2006 ringte fetteren min fra Kenya og sa «Nå er du popstjerne». Jeg gleder meg til å komme tilbake til Kenya i desember fordi «Take it back» har blitt populær i Kenya, men også i land som Tanzania og Uganda.

Jeg fikk høre at jeg måtte rappe på swahili og at jeg ikke måtte komme og tro jeg var som 50 Cent

Les også:
Kenya i flammer
Krisen i Kenya er over
Norske Stella rapper for Kenya

- Leit, trist og unødvendig
Stella er oppvokst i Norge, men har også et sterkt forhold til sine røtter i Kenya. Da den store politiske uroen blusset opp i desember i fjor bestemte hun seg for å lage en sang om følelsene sine, kalt «Makelele»:

- Det var bare veldig leit, trist og unødvendig det som skjedde. Hele landet stoppet opp og mange liv gikk tapt. Alle fikk helt sjokk over det som foregikk. Jeg tror ikke det kommer til å skje igjen og alt er rolig nå, sier hun og legger til:

- Makelele betyr bråk. Jeg ringte artisten Iddaziz og fortalte at jeg ville lage en remix av låta hans. Sangen handler om konflikten i Kenya i forbindelse med presidentvalget i desember i fjor. Da jeg hørte om uroen tenkte jeg med engang «Makelele». Likevel ville jeg ikke ta parti med noen eller høres politisk ut i sangen, men jeg sier mine personlige meninger, forteller 22-åringen til biipMag.

Hele landet stoppet opp og mange liv gikk tapt. Alle fikk helt sjokk over det som foregikk

- Kjempefan av Oprah
Stellas nyeste singel heter «The Dreamer». Derfor spurte biipMag om hva som er 22-åringens største drøm:

- Jeg er kjempestor fan av Oprah Winfrey og håper på at jeg en gang kan bli publikum eller gjest på programmet hennes før hun pensjonerer seg. Hun gjør en fantastisk jobb og er til stor inspirasjon for andre: Hun har gjort det «umulige» fordi hun er en svart kvinne som har enorm makt og innflytelse på folket. Hun kan kanskje få Obama til å vinne valget hvis hun vil det, sier Stella drømmende.

Se musikkvideoen til Stellas nyeste singel «The Dreamer» her:

HTML EMBED

Du kan få Stellas nye låt «The Dreamer» rett på mobilen hvis du sender en SMS med kodeordet «Stella» til 2244 (koster 12 kr).

Se og hør Stellas låt «Makelele» om urolighetene i Kenya:

HTML EMBED

Se og hør låten «Happy» av Stella og Kantai:

HTML EMBED

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken