Gå til sidens hovedinnhold

- Flere vil tråkke i salaten

- Dette er veldig aktuelt og en problemstilling som vi kommer til å se mye av, sier omdømmeekspert.

Onsdag meldte Tidens Krav at varaordfører Rita Ormbostad (H) i Aure skrev følgende kommentarer på Facebook, etter at Stella Mwangi vant den norske finalen i Melodi Grand Prix.

«Gi mæ sama, isbjørna å moskusa! Æ syns d e d vi ska sæll, å itj at vi har åpne asylmottak!!!!»

Men 31-åringen ga seg ikke med det første, også følgende ble lagt ut:

«Ska kvæss mæ et spyd å handel bongotrommå t dusseldorf! Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!! Ska ta me mæ næste års innslag oppatt tænkt æ...».

Trond Albert Skjelbred, som er partner i Nor PR, mener at Ormbostads kommentarer bare er toppen av isfjellet

- Dette er veldig aktuelt og en problemstilling som vi kommer til å se mye av. Med sosiale medier og blogger blir man egne redaktører på nyhetskanaler, og da går det av og til litt kjapt. Spesielt på Facebook og Twitter er det mange som ikke kvalitetssikrer før de sender ut, sier han til NA24.

Glemmer hvor de er
Han peker på at en del glemmer hvilke fora de er i når de ytrer seg.

- Mange tror at de er på en privat arena når de er på sosiale medier som Facebook, men det er de ikke. Spesielt ikke dersom man er toppleder i næringslivet, politikere eller har en offentlig rolle. Det man må tenke på er for eksempel hvordan ytringene vil fremstå på VGs forside eller i TV 2-Nyhetene.

Når det gjelder kommentarene om Stella Mwangi mener han Ormbostad bommer helt på blinken, og at de kan forfølge hennes videre karriere.

- Ormbostads uttalelser vil komme opp igjen senere, dersom hun får viktigere roller. I tillegg er de helt i strid med folkeopinionen. Stella Mwangi vant hos juryene og fikk desidert flest stemmer. Hun representerer nye Norge på en flott måte, og fremstår som sjarmerende, ærlig, varm og morsom. I tillegg viser hun ambisjoner om at hun vil vinne hele Grand Prix for Norge, og ikke bare er med for å delta. Det er akkurat slike holdninger vi trenger, sier han.

Her kan du se video av Stella Mwangi:

HTML EMBED

Det beste rådet Skjelbred kan gi til Rita Ormbostad, og andre som kommer i samme situasjon, er å beklage utspillene skikkelig.

- Har du gjort noe dumt så bør man beklage.

Noe hun også gjør på følgende måte til Tidens krav:

- Jeg kan skjønne at noe av det jeg skrev oppfattes som rasistisk. Det var rett og slett en spøk, ikke noe vondt ment med det. Folk er idioter, uansett farge for meg, altså.

- Uansett mener jeg at det urnorske selger mer, og er mer norsk Grand Prix, enn en sang som har afrikanske tendenser. Men det har ikke noe med rasisme å gjøre.

Politiske reaksjoner
I etterkant av spøken til Ormbostad har flere politikere og andre reagert.

Ordfører i Aure Ingunn Golmen (Sp) reagerer til Tidens Krav og sier at uttalelsene ikke er forenlig med at hun er varaordfører i kommunen.

Også generalsekretæren i Ormbostads parti, Lars Arne Ryssdal, mener kommentarene ikke passer inn i partiets syn.

- Dette er uakseptabelt, og det har jeg formidlet til henne, sier han til NRK.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener spøken er skamfull.

- Politikere har et spesielt ansvar. Dette er en person med en framskutt posisjon i samfunnet. De folkevalgte skal være forbilder, sier Ørstavik til NRK.no.

Forskjell på Røkke og Hagen
Skjelbred sier også at det er forskjell på folk. Noen kan komme unna med nesten alt, mens andre ikke er fullt så heldige.

- Det finnes noen som er slik at de kan komme unna med nesten hva som helst og blir tilgitt. Eksempler på det er Herman Friele, Odd Reitan og Kjell Inge Røkke. Dette er personer som oppfattes som folkelige. For eksempel da Røkke ble fengslet sa han at han skulle spikre paller som alle andre, og han spanderte pizza på de andre fangene da han dro, slik at det hele ble en positiv greie, sier Skjelbred.

Skjelbred mener imidlertid ikke at politikere og lederfigurer bør trekke seg fra sosiale medier.

- De bør være på sosiale medier i likhet med at de bør ha en mobiltelefon. Da mobilen kom var det noen som snakket ekstra høyt for å fremheve at de var i eierskap av en, men det betyr ikke at det er noe feil å ha mobil av den grunn. Det er mye krutt i sosiale medier og man må vise vanlig høflighet og bruke hodet. Sier du noe dumt på kafé spres det ikke på samme måte, som om du gjør det samme på nettet, sier han.

Rita Ormbestad har ikke svart på NA24s henvendelser.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter