Gå til sidens hovedinnhold

Stemples som julenisse

Høyre mener statens Røkke-kjøp er i strid med Stortingets instruks.

Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, mener statens kjøp av Aker Kværner-aksjer er i strid med Stortingets utredningsinstruks, melder Aftenposten.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi mener det er helt åpenbart at dette er brudd på utredningsinstruksen, og at Andersen ikke har utredet på en forsvarlig måte spørsmålet om hvilken pris staten skulle betale for aksjene, sier Hansen til avisen.

- Jeg blir helt matt. Andersen deler gladelig ut flere 100 millioner kroner mer enn nødvendig til en av landets rikeste investorer. Det er nesten så man kan se julenisseluen på Andersen, når han trykker Røkke i hånden, sier Hansen.

Han trekker nå frem tre forhold som han mener er bevis på at kjøpet ble for dårlig utredet, og at det dermed er i strid med Stortingets regler:

- Staten brukte 10,7 millioner kroner på ekstern «fairness opinion» i forbindelse med Statoil Hydro-fusjonen, og det på tross av at staten da satt på begge sidene av bordet.

- Andersens forsøk på å forvare prisen fokuserer på Wallenberg-familiens deltagelse i kjøpet. Det er informasjonsmanipulering, fordi de har fått verdifulle tilleggsytelser.

- Fra faglig hold slås det fast at en ti års binding, som staten har, normalt skal gi en rabatt.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka