Gå til sidens hovedinnhold

Steng kulda ute

Gradestokken kryper nedover. Se hvordan du holder varmen og unngår å bli syk av kulda.

(SIDE2):Ta på kuldekrem
Huden er særlig utsatt for sterk kulde. Bruk derfor alltid en kuldekrem ved minusgrader og hvis det er sterk vind. Særlig små barn bør beskyttes mot den sterke kulda. Kulde kan sprenge blodkar og du kan få merker som aldri går bort.

Hold huden fuktig
Særlig de med mye eksem bør passe på huden sin i vinterkulda. Huden blir tørr i tørr, kald luft og luften er mer forurenset når det er kaldt. Bruk en ansiktskrem med både fuktighet og fett.

Bruk lue
Kroppens varmetap skjer fra hodet ditt. Bruk en god og varm lue både for å beskytte hodet ditt og ørene dine. Hvis kroppen din kjemper for å holde varmen så kan du lett få muskelspenninger.

Varme sko er viktig
Varme sokker og sko er viktig for å holde hele kroppen varm. Kjøp deg noen gode ullsokker og om du syns det er vanskelig å finne «kule vintersko» så bruk gjerne en isoleringssåle i de skoene som kanskje ikke er så varme som de burde være..

Lungene er særlig utsatt
Kald luft og kulde kan utløse astma-anfall for astmatikere. Også for andre kan ekstrem kulde være en belastning for lungene. Derfor er det best å puste gjennom nesa og å droppe å trene utendørs.

Ikke drikk alkohol
Hvis du tror en cognac hjelper for å få varmen, må du tro om igjen. Alkohol utvider blodårene. Da flyter det mye blod i hudens blodårer, og varme går tapt fra blodet gjennom huden. Alkohol fører også til tung søvn og få bevegelser.

FAKTA OM FORFRYSNING

Forfrysninger er hyppigst på ørene, i ansiktet, på fingrene og tærne. Forfrysningen kan være overflatisk eller dyp. Dyp forfrysning fører til at vevet dør. Faren for forfrysning øker hvis det er mye vind eller stor fuktighet. Personer med redusert blodsirkulasjon på grunn av åreforkalkning er spesielt utsatt for forfrysninger.

SYMPTOMER PÅ FORFRYSNING

Overflatisk forfrysning: Stikkende smerter. Huden er hvit, kald og stiv. Den blir rød under opptining.

Dyp forfrysning: Huden er følelsesløs, hard og voksfarget. Den blir rød og får blemmer under opptining.

DETTE GJØR DU

Sørg for at den som har fått en forfrysning, kommer seg innomhus. Hvis det ikke er mulig, må dere komme i le for vinden. Gi varmt og søtt å drikke.

Varm opp huden som er forfrosset. Forfrosne områder skal ikke gnis! Bruk varmt vann eller en varmeflaske som såvidt er varmere enn kroppstemperaturen (38-42 grader). Hvis du ikke har varmt vann, kan du varme opp forfrosne hender eller føtter i armhulen din. Forfrysninger i ansikt og på øret oppvarmes med varmt tøy i varme omgivelser. Du kan også holde det forfrosne området mot varm hud.

La være å røyke. Røyking reduserer blodgjennomstrømningen og er ugunstig.

Kontakt lege. Legen vil undersøke den som har forfrysning og vurdere hva slags sårbehandling som er nødvendig.

(Kilde: Lommelegen.no)

LES MER HELSE HER

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai