(SIDE2): Stadig flere norske menn velger å gå for den sikre og drastiske prevensjonsmetoden.

- Vi ser en liten økning, sier sjeflege Christian Loennecken ved Volvat Medisinske Senter til Side2.

Denne uken kom det fram at komiker, vokalist og TV-kjendis Kristopher Schau angivelig har valgt å sterilisere seg.

- Jeg har ikke noe imot unger, jeg har noe imot meg selv, sier Kristopher Schau (39) i Thomas Seltzers «Trygdekontoret» på NRK3.

BAKGRUNN: - Jeg har kuttet strengen

Kan man angre?
Et steriliseringsinngrep gjøres i lokalbedøvelse eller i narkose. Operasjonen tar cirka 20 minutter.

- Begge sædlederne blir delt og sydd tette i pungen, forklarer Loennecken.

Skal man sterilisere seg bør man være helt sikker på at man ikke ønsker barn, eller flere barn. Inngrepet er i utgangspunktet permanent, men det er likevel reversibelt. Det er imidlertid ikke vanlig å angre på en sterilisering, understreker Loennecken.

- Det er reversibelt, men ikke så vanligå ønske det. Vi fripreparerer sædlederendene via et snitt på hver side av pungen. Åpner lederne og syr disse sammen ved hjelp av tynn tråd. Operasjonen lar seg gjøre ved hjelp av lupebriller, sier han.

Noen få prosent (5 -10 prosent) angrer seg, og ønsker å gjøre om inngrepet. Særlig er dette personer som tok en rask avgjørelse på å sterilisere seg. Av alle som gjennomgår en såkalt reverseringsoperasjon, er det bare 20-25 prosent som får tilbake fruktbarheten, skriver Lommelegen på sine nettsider.

Liten økning i steriliseringer
Schau er ikke alene om «å kutte strengen». Cirka 400 menn steriliserer seg hos Volvat årlig. Loennecken tror flere velger inngrepet fordi det er blitt mer kjent. Samtidig er det et dyrt og mer komplisert inngrep for kvinner. Tallet på mannlige steriliseringeri Norge ligger på rundt 3000, ifølge Helsedirektoratet.

Ifølge doktor Tønnes Østrem, ansvarlig lege ved Urologisk avdeling ved Privatsykehuset i Haugesund, ligger Rogaland blant steriliseringstoppen. Han mener det skyldes kort venteliste i fylket. Østrem påpeker at et slikt inngrep generelt er lavt prioritert i det offentlige helsevesenet. Han er usikker på om det er noe økning generelt i landet når det gjelder antall menn som steriliserer seg.

- Jeg tror det har holdt seg stabilt.

Disse kan gjøre det
Person som har bosted her i landet og som har fylt 25 år kan steriliseres når han selv begjærer det, heter det ifølge Lovdata. Man trenger ikke samtykke fra ektefelle eller samlivspartner, og både kvinner og menn kan sterilisere seg.

Det er i dag langt flere menn enn kvinner som lar seg sterilisere. Antallet kvinnelige steriliseringer er falt, og det skyldes at egenandelen for kvinner økte fra kr 268 til kr 6079 i 2002. I 2003 ble det utført 4779 steriliseringer i Norge, 3155 på menn og 1624 på kvinner. (Dette er de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå)

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Ingen store bivirkninger
Østrem forteller at det ikke følger noen spesielle bivirkninger ved et steriliseringsinngrep.

- Det kan oppstå korttidsbivirkninger som sårhet, hevelse og blødning. Dette varierer i tid før det går tilbake.

Egenandelen for sterilisering i det offentlige helsevesenet er 1286 kroner. Et slikt inngrep koster for eksempel 5250 kroner hos Volvat.