Gå til sidens hovedinnhold

Viktig inspirator

Til tross for at Steve Coleman har spilt ei svært viktig rolle i amerikansk jazz de siste tiåra, så har han fått veldig lite oppmerksomhet her hjemme.

Steve Coleman and Five Elements
The Mancy of Sound
Pi Recordings/Codaex

Den nå 55 år gamle altsaksofonisten, komponisten og bandlederen Steve Coleman er den viktigste musikalske personligheten i forlengelsen av John Coltrane, Ornette Coleman og musikerkollektivet AACM. Det hevder en av den nye generasjonens meste spennende stemmer, pianisten Vijay Iyer, som har gått i “lære” hos Coleman. Det er det mange andre som har gjort også – Coleman er blant annet grunnleggeren av M-Base kollektivet der Geri Allen, Greg Osby og Cassandra Wilson, som tidligere var gift med Coleman, er noen av “studentene”.

Coleman har gjennom hele si karriere vært en ikke-kommersiell musikant og det har derfor vært lenge mellom hans plateutgivelser. Sjølsagt er dette mye av grunnen til at vi ikke har fått noen spesielt nært forhold til han her i Europa – festivalarrangører har heller ikke vært flinke nok til å sette han på plakaten.

Via “The Mancy of Sound” – spilt inn allerede i 2007 – får vi et friskt og spennende innblikk i hva og hvem Steve Coleman er. Sykluser basert på natur og astrologi ligger til grunn for Colemans komposisjoner og hovedverket, “Odú Ifá Suite” med delene ild, jord, luft og vann, var opprinnelig skrevet for Cassandra Wilson. I mine ører er det det rytmiske aspektet som er aller mest spennende hos Coleman – her avløser den ene originale ideen den andre og ofte serveres vi en rekke rytmiske/melodiske konstellasjoner samtidig. Her er det bare å følge med for her skjer det mye – veldig mye!

Med et lag bestående av trombonisten Tim Albright, den utmerkede trompeteren Jonathan Finlayson, trommeslagerne Marcus Gilmore og Tyshawn Sorey, bassisten Thomas Morgan, perkusjonisten og vokalisten Ramón Garcia Pérez og den originale vokalisten Jen Shyu, skaper Coleman et musikalsk univers så enestående hans eget at det bare er å ta turen inn i det og bli der værende. Måtte en oppegående arrangør sørge for at han står på ei norsk scene så raskt som mulig!

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken