Gå til sidens hovedinnhold

Stiller ut Spooks haute couture

I det daglige har han designet antrekk de fleste av oss bare kan drømme om å få råd til. Men 13. mai neste åpner Nasjonalmuseet en stor utstilling av Per Spooks haute couture gjennom tidene.

Etter å ha vært designer for blant andre Yves St- Lauren, åpnet Per Spook sitt eget designerhus i Paris i 1977. Frem til 1995 holdt han det gående med sin eksklusive haute couture.

Første separatutstillingen
13. mai åpner Nasjonalmuseet her hjemme den første, store separatutstillingen over Per Spooks design. Seniorkurator Anne Kjellberg innrømmer at dette er en drøm som har blitt sann for henne, og noe hun har jobbet med i flere år.

- Det blir rundt 120 haute couture-antrekk med tilbehør, forteller hun. Spook selv har vært svært deltaktig i oppbyggingen av utstillingen, og den skal i stor grad fokusere på den kreative prosessen som skjer forut for det ferdige produktet.

- Vi er så heldige at Spook selv har vært flink til å dokumentere sitt arbeid opp gjennom årene, sier Kjellberg.

Debatt om samisk inspirasjon
Utstillingen i Samtidsmuseet vil ha sin akse rundt en rekonstruksjon av Spooks studio i Paris. Og alle kolleksjoner vil være representert.

- Spook hentet inspirasjon i både nordisk strikkekunst og i samisk kultur. Sistnevnte ble dengang til gjenstand for debatt, og det er spennende å se hvilke følelser det vekker denne gangen, sier Kjellberg.

I tillegg til sin klesdesign har Per Spook også skapt brukskunst for blant annet Magnor glassverk. Disse er ikke en del av utstillingen.

Per Spook kommer både til åpningen, og vil antakeligvis delta på seminarer, uten at dette er fastlagt ennå. Utstillingen vil stå fra 13. mai til 17. september.

«Per Spook - norsk motedesigner i Paris» er en av ni nye utstillinger i regi av Nasjonalmuseet til neste år.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken