Gå til sidens hovedinnhold

Stjernefotografer i ordkrig

– Hvem f... er Paul Pernhard? spør Marcel Lelienhof etter å ha fått bildene sine slaktet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

NA24 Propaganda skrev i forrige uke om damebladet Womans kampanje, der fire norske kjendiser kler av seg til inntekt for en god sak. Kampanjen går ut på at man stemmer på den «heiteste» kandidaten, der de 20 kronene det koster å stemme går til utvalgte organisasjoner, for så å være med i trekningen av det respektive fotografiet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Fotograf Paul Bernhard, som selv helst driver med portretter, ga kampanjens fotograf Marcel Lelienhof og deltakerne i bildene det glatte lag. Han mente hele saken kun var spekulativ og overfladisk, og at kjendisene kun utnyttet veldedige organisasjoner til å profilere seg selv.

Les mer her: Slakter kampanje med nakne kjendiser

- Er han misunnelig?
- Jeg leste oppslaget om dette i VG med stor interesse forleden. Det første jeg reagerte på var bildene, som isolert sett var fryktelig dårlige. På den annen side kan portretter være så mangt, men for meg fremstod de derimot som intetsigende avbildninger. Enda verre synes jeg dette ble da jeg leste saken, sa Bernhard til NA24 Propaganda da.

Og det er dette nå den velkjente fotografen Marcel Lelienhof reagerer på. Til Fotopia.no svarer han slik på spørsmålet om hans umiddelbare reaksjon etter han leste NA24s artikkel:

- Det første jeg spør meg selv om, er hvem f... er Paul Bernard? Fotografer som aktivt går ut og kritiserer andre fotografers arbeid i media, har som oftest lite å bedrive tiden med, og muligens på jakt etter litt pressedekning om seg selv, eller kanskje han er litt misunnelig?

- Bør heller holde kjeft
I en e-post skriver han videre at han ofte jobber mye redaksjonelt og ikke alltid kan «lage fantastiske bilder». Likevel har han ingen problemer med disse bildene, og trekker blant annet frem at bildene høstet lovord hos fotografkollega Bjørn Opsahl, som i kampanjen er avbildet sammen med Thorstein Helstad, Tshawe Baqua og Nicholas Carlie.

- Det er en patetisk og lite opplyst mening, det at man ikke skal bruke kjendiser til å belyse en viktig sak. Alle de store bistandsorganisasjonene rundt om i verden gjør det, fordi målet helliger midlene. Skjønner en ikke dette, så bør en holde kjeft og heller sette i gang med sitt eget, raser Lelienhof overfor Fotopia.

Slår tilbake
Nå slår fotograf Bernhard tilbake nok en gang. I en e-post til NA24 forteller han at Lelienhofs kommentarer vakte interesse.

- At han går så til de grader i forsvar og prøver å anonymisere meg ved å spørre «hvem f... er Paul Bernhard?» er en lei sak. Det er den retorikken man tyr til når man ikke har andre bidrag. Tydeligvis er han mer opptatt av hvem som kritiserer ham enn hva som blir sagt. Dette overrasker meg for så vidt ikke, uttrykker han seg, før han skriver videre om at han kommenterer saken i media fordi han er opptatt av fotografi og samfunn.

- Det er kanskje av samme grunn Marcel engasjerer seg i positivt arbeid, noe jeg setter pris på at han gjør, tilføyer han.

- Forstår ikke Marcel
Han møter Lelienhofs kritikk med å presisere at han ikke har problemer med det å bruke kjendiser for å profilere en god sak, men at det er det motsatte med å bruke veldedige organisasjoner for å fremheve sin egen person han har vanskeligheter med. Lelienhof mener derimot ikke at dette er tilfelle, og sier han ikke mener disse kjendisene har noen som helst form for publisitet.

- Jeg gjør mine bilder, også for veldedige og humanitære saker, uten at jeg må gjøre billige poeng ut av det i media. Jeg forstår ikke hva Marcel mener og kan således ikke holde kjeft, sier Bernhard til NA24.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?