Gå til sidens hovedinnhold

Stjerneskudd rett av scenen

Nicolai Cleve Brochs nye store hovedrolle på Nationaltheatret foregår av scenen og midt blant publikum.

Førstkommende lørdag har «6 personer søker en forfatter» premiere på Nationaltheatret. Her møter vi en instruktør som er i ferd med å sette opp «Peer Gynt». Plutselig kommer seks personer på scenen. De bærer på en tragisk historie og søker en forfatter til å skrive om dem.

Behagelig rolle
I rollen som instruktøren finner vi Nicolai Cleve Broch, også aktuell som Norges Shooting Star 2007 ved filmfestivalen i Berlin i februar. Cleve Broch trives med å få leke instruktør og «å gjemme seg» bak publikum.

- Det er behagelig å sitte der. Jeg kan be de andre om å spille bedre på scenen og slippe å tenke på det selv, sier han til Side2.

Oppsetningens virkelige regissør, Runar Hodne, er ikke bekymret for å dele rollen med en annen.

- Det er en stor styrke. Han ser like mye av det som skjer på scenen som meg. Og han er en flink pseudo-instruktør, skryter han.

Hodne er klar på hvorfor vi bør se oppsetningen:

- Det er en helt annen måte å lage teater på. Det er bygd opp annerledes enn vanlig teater, sier han.

Blir neppe spetakkel
Hodne sier at det er en ære å få sette opp stykket. Det har ikke blitt spilt i Oslo på 40 år. Sist var det Ingmar Bergman som sto for regien. Dagens oppsetning er kraftig bearbeidet av dramatiker Liv Heløe.

Cleve Broch hadde ikke noe forhold til stykket før han fikk hovedrollen. Hodne kjente derimot stykket godt, og påpeker at forfatteren Luigi Pirandello har vunnet Nobels Litteraturpris og blir regnet som en av de store klassiske dramatikerne.

Da stykket hadde urpremiere i 1921, måtte Pirandello flykte ut bakveien på teatret etter teppefall. Mens halvparten av publikum var overbegeistret, var den andre halvparten rasende over det metadramatiske stykket.

Cleve Broch er sikker på at det ikke vil bli like mye spetakkel i dag.

- Det tror jeg det er gitt at det ikke blir. Nå vet folk hva de går til, det gjorde de ikke den gang, sier han.

Har problemer
Hva vil skje hvis det kommer ukjente personer på scenen i virkeligheten?

- Det kommer an på hvordan de tar over plassen. I stykket er det vanskelig å overse dem. Det er tydelig at de har problemer, sier Cleve Broch.

Han vil imidlertid ikke anbefale folk å forlange plass på scenen.

- Da må de i så fall brenne veldig for det, smiler han.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk