Gå til sidens hovedinnhold

Sto på ski ned fra 8000 meter

Norske Jørgen Aamodt nådde før helgen toppen av Gasherbrum II (8035 moh) – og sto på ski ned igjen.

Gasherbrum II regnes som et av de lettere å bestige av de 14 fjellene over 8000 meter. Men det er overhodet ingen spasertur – aller minst med ski på ryggen opp – og på beina ned.

Sammen med svenske Fredrik Ericsson nådde han toppen fredag. De brukte tre dager fra Base Camp – og hadde flaks med været.

Kaldt
- Det var tre dager med sol på veien opp til Camp 3 på rundt 7.000 meters høyde. Ved midnatt festet vi skiene utenpå sekkene – og startet på toppturen. Det var seks kalde timer før sola sto opp og varmet oss, skriver Fredrik på sin hjemmeside.

Han kunne fortelle om en blandet og meget slitsom klatring med både fast fjell og snø/is.

- Etter en klar og solfylt morgen, ble vinden sterkere, samtidig som skyene begynte å samle seg. Da vi nådde toppryggen var vi totalt utslitte – og vi måtte krype på knærne på den smale eggen. Omtrent ved tolvtiden var vi oppe på toppen.

På med skiene
- Sterk vind og massive skyer gjorde at det ikke ble noe trivelig opphold på toppen. Så etter et par bilder, spente vi på oss skiene og startet på nedturen, forteller Ericsson videre.

Den tynne luften gjorde at de ble utmattet etter bare et par svinger med skiene.

- Fjellsiden var ganske bratt, og brutt opp av issprekker og issøyler – som gjorde nedkjøringa ganske så interessant, avslutter han.

Nå ser de to fram til en rolig skandinavisk sommer.

Bildene er tillatt hentet fra www.mounteverest.net

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken