Gå til sidens hovedinnhold

Har du lavt stoffskifte?

Sliten, trøtt og energiløs er de første symptomene.

(SIDE2): Se om du er i faresonen. De generelle symptomene kan være tegn på så mange andre sykdommer at det eneste sikre beviset er å få legen din til å ta en blodprøve.

- Be om kopi av svaret og be om å få en prøve av antistoffene du har i blodet også, sier overlege Ingrid Norheim ved Endokrinologisk Avdeling Oslo Universitetssykehus - Aker til Side2.

Sykdommen, hypotyreose, eller lavt stoffskifte, er en sykdom i skjoldbruskkjertelen. Skjoldbruskkjertelhormonet tyroksin styrer cellenes stoffskifte i kroppen. Ved mangel på tyroksin synker celleaktiviteten og kroppen «går på sparebluss».

Tynt hår og blekt ansikt
Fordi symptomene kommer smygende er det ikke lett å vite at disse kan skyldes en sykdom.

- Hvis du kjenner at det er skjedd en forandring i kroppen din, bør du få tatt en prøve, sier Norheim.

Sykdommen kan lett oppdages ved hjelp av en blodprøve hos legen. Men det er viktig å påpeke at det ikke bare er nivået i kroppen på det aktuelle tidspunktet som skal måles, men også antistoffene.

Omtrent ti prosent av Norges befolkning er rammet og det er flest kvinner som er berørt. Sykdommen rammer kvinner 5-10 ganger oftere enn menn. Sykdommen har en rekke alvorlige effekter på helsa og tegnene på lavt stoffskifte kan være tynt hår, blekt ansikt, uttynnet øyenbryn, heshet, langsomme bevegelser, langsom tale og tankevirksomhet, langsom hjertefrekvens, væske i kroppen, lav kroppstemperatur og langsomme reflekser.

Se opp under og etter graviditet
Rammes du av lavt stoffskifte er det som regel et genetisk anliggende eller på grunn av jodmangel.

Den vanligste årsaken til sykdommen er at kroppens eget forsvarssystem danner antistoffer som angriper skjoldbruskkjertelen. Ofte kan den debutere etter en graviditet.

-Ved autoimmune sykdommer så går kroppen til angrep på eget vev. Immunsystemet nedreguleres når du er gravid for at ikke kroppen skal støte bort fosteret, som av kroppen kan oppfattes som et fremmedlegeme. Etter en graviditet trigges immunsensorene igjen og sykdommen som gjerne har vært underliggende, gjør seg gjeldende, sier legen.

På verdensbasis er det jodmangelen som er den aller største grunnen til sykdommen, mens i Norge er de som rammes oftest arvelig belastet. Allikevel ser man at jodmangelen er økende også i Norge. Både for lite og for mye jod har konsekvenser for helsa.

-De som ikke får i seg nok melkeprodukter kan være i faresonen, sier overlegen. Hun påpeker at melkeallergikere eller andre som ikke får i seg melkeprodukter bør ta tilskudd av jod. Eller en multivitamintablett.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler 150 mikrogram jod til voksne mens 200 mikrogram jod til gravide per. dag. Vi skal ikke ha i oss mer enn 1000 mikrogram jod per. dag.

Matvare

Innholdet av jod i mikrogram/per 100 gram

Melk

15

Yoghurt

18

Gulost

38

Mager fisk

86

Brunost

129

Kilde: Dahl et al. British Journal of Nutrition 2003, 90:676-685.

Under graviditet er det særlig viktig å få i seg nok jod. Det er viktig at kvinnens stoffskifte ligger normalt gjennom graviditeten. De første månedene er fosteret helt avhengig av morens thyreoideafunksjon for å utvikle seg normalt, skriver NTF på sine sider.

- Mange er fortvilte
- Jeg syns fastlegene er blitt flinkere til å sjekke stoffskiftet de senere årene, sier overlegen ved Aker universitetssykehus.

Men Norsk Thyreoideaforbund (NTF) opplever daglig pasienter som ikke får gehør hos legen. Forbundet skal ivareta interessene til personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen.

- Vi får mange fortvilte telefoner fra pasienter. Mange får ikke gehør hos legen sin, sier forbundsleder Kristin Kvalsnes til Side2. Hun fikk sin diagnose, lavt stoffskifte, i 1987. Nå er hun uføretrygdet, men har lært seg å leve med sykdommen så godt det lar seg gjøre.

-Det er først de siste årene jeg har klart å dosere medisinen riktig slik at den hjelper meg maksimalt. Jeg har gode og dårlige dager. Enkelte dager kan jeg glemme hvor jeg er, hvorfor jeg er der og hva jeg heter. Det er teflonhjerne dagene spøker hun. Før hun ble medisinert kunne hun ofte sovne på bussen og på jobben. I tillegg la hun på seg og hadde problemer med å bli gravid.

- Jeg bruker jobben i NTF som terapi. Her kan jeg hjelpe andre som lever med sykdommen, med min erfaring, sier hun.

Født med sykdommen
I Norge er det bare 1 av 3200 nyfødte som blir født med hypotyreose. Symptomer på medfødt hypotyreose er slapphet, hes gråt, store kinn, stor tunge, navlebrokk, stor mage, kulde, forsinket vekst og retardasjon.

I Norge blir alle nyfødte screenet for sykdommen ved fødsel. Dette startet i 1979 l og fram til 2005 var 420 diagnostisert. Som regel opptrer autoimmun tyreoiditt og medfølgende hypotyreose. 16-17 i året.

Som regel opptrer sykdommen i alderen 40-70 år. Totalt er det 5-6 prosent av kvinner i øvre middelalder som trenger medisin for hypotyreose.

SYMPTOMER PÅ HYPOTYREOSE:

Trøtthet
Økt søvnbehov
Hukommelsessvikt
Kuldefølelse
Motløshet
Depresjon
Forstoppelse
Vektøkning
Tørr hud
Tørt hår
Hevelse rundt øynene.

Også høyt stoffskifte er en sykdom som omtrent fem prosent av befolkningen lider av. Denne sykdommen er lettere å medisinere enn lavt stoffskifte. Symptomer er varme, svette, lett feber, uro, angst, søvnproblemer, skjelvinger, irritabilitet, muskelsvakhet, vekttap (hos eldre personer), hjertebank, hurtig puls, hjertesvikt, atrieflimmer, struma og øyesymptomer.

Høyt stoffskifte skyldes at skjoldbruskkjertelen danner for mye stoffskiftehormon, slik at nivået i kroppen blir for høyt. Det blir kalt Graves sykdom.

Hvis du tror du er i faresonen bør du ta kontakt med fastlegen din for en blodprøve. Du kan også gå inn på NTF sine nettsider og lese mer om sykdommene

(Kilde: NTF)

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken