Gå til sidens hovedinnhold

Stopper «Elektron»-etterforskning

Statsadvokat Lars Fause har bestemt at etterforskningen av Elektron-saken skal stanses i påvente av en avgjørelse fra russisk side.

Tidligere har Fause bedt russiske myndigheter om å få avhøre kaptein Valerij Jarantsev. Riksadvokaten i Russland sier at det ikke kan komme på tale før den russiske rettsprosessen er avsluttet.

- Vi legger saken på is inntil videre, fordi alternativet er å bringe saken for retten slik den er. Uten avhør av skipperen er ikke saken tilstrekkelig opplyst til å bringes inn til domstolen for avgjørelse, sier statsadvokat Lars Fause til TV 2 Nettavisen.

Fause sier det er uaktuelt å fremme saken for retten uten skipper til stede og uten avhør.

Les statsadvokatens notat om Elektron-saken her.

- Når en person har unnveket til utlandet, som her, er dette normal praksis.

Ba avhøre
Norge har bedt russisk politi avhøre skipperen på vegne av norske myndigheter i henhold til Rettshjelpskonvensjonen av 1957.

- Russland har reservert seg retten til å avslå begjæring i tilfeller der de selv har startet etterforskning. Myndighetene i Russland har sagt at de ikke vil etterkomme vårt krav før de er ferdige med egen etterforskning.

- Vil dermed saken bli droppet i Norge?

- Vi legger til grunn at det ikke kan finne sted dobbel straffeforfølgning. Vi ønsker ikke å forfølge det som blir rettskraftig avgjort i Russland.

Siktelse
Norge er knyttet til samme konvensjon, men har ikke reservert seg. Russiske myndigheter har bedt om at norsk politi skal avhøre kapteinen på Kystvaktskipet Tromsø, de to norske inspektørene og to offiserer.

- Dette har torsdag blitt etterkommet fra norsk side, sier Fause.

- Russerne har en relativt omfattende siktelse om ulovlig fiske og frihetsberøvelse. Vi har ikke tidligere hatt offisielt innsyn i dette, kun rapporter fra media. Nå vet vi med sikkerhet hva etterforskningen i Russland går ut på, og det er tilfredsstillende. Den russiske siktelsen er i det vesentlige sammenfallende med norsk siktelse.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken