Gå til sidens hovedinnhold

- 50.000 mindre å rutte med

Mye verre for britiske familier enn for tre måneder siden.

Høye strømregninger, nedsatte boligpriser og økede priser i butikkene har satt sitt preg over Storbritannia. Bare i sommer har strømprisen økt med 100 pund per husstand.

En gjennomsnittlig familie har derfor hatt 6.000 pund, eller rundt 50.000 kroner, mindre å rutte med den siste tiden enn de vanligvis har, avslører tall fra Daily Mail. Dette kan være det verste nederlaget britiske familier har måttet tåle på tre måneder noensinne.

Skyhøy inflasjon
Etter aksjemarkedets kollaps i august, har spesielt de med mye opptjent pensjon blitt hardt rammet. Men også prisene har satt sitt preg på velstanden.

Og med en inflasjon på 5,2 prosent, er det sannsynlig at den økonomien vil fortsette å forverre seg på øya. Investeringsselskapet Alliance Trust har laget en rapport, der de tar hensyn til familiers inntjening og budsjetter, samt bredere økonomiske forhold.

- Flere arbeidsledige
- Høyere inflasjon gjør at prisene på dagligvarer fortsetter å øke og at man får mindre reell kjøpekraft. Det går ut over husholdningenes budsjetter. På toppen av det hele, har den økonomiske aktiviteten gått ned og flere har blitt arbeidsledige. Det forverrer situasjonen enda mer, sier Linsey Thomson som har skrevet rapporten.

Ann Robinson er sjef for forbrukerpolitikken på uSwitch, en nettside som sammenligner priser i Storbritannia. Hun mener tallene snakker for seg selv.

- Nesten syv millioner husstander lever i fattigdom, en tredjedel av folket forteller at de ikke har råd til strøm, og 25 prosent av folket sliter med å betale regningene sine, sier hun til Daily Mail.

- Slutt å skyld på Eurokrisen
Generalsekretær Brendan Barber i Trade Union Congress (TUC), som er en sammenslutning av fagforeninger i Storbritannia, mener man ikke kan legge skyld på Eurokrisen.

- Myndighetene må gjøre alt de kan for å hjelpe de hardt pressede familiene, i stedet for å skylde alt på krisen i Europa. Man kan ikke få opp levestandarden igjen, samtidig som folk blir fattigere, sier Barber til Daily Mail.

Kommentarer til denne saken