HTML EMBED

Tips fra 5 romantiske storbyer

Paris

Det er klisjeen over alle klisjeer, men vi kommer bare ikke utenom den franske hovedstaden, en by som har klart å gjøre noe så usannsynlig som en 324,8 meter høy stålkonstruksjon til et universelt symbol på romantikk.
De mest kjente landemerkene er fine i seg selv, men trengsel og turistifisering kan skjemme mye. Vårt tips er derfor å trekke over til venstre bredd av Seinen og inn i det 6. arrondissement. Sentralt, men langt mindre hektisk. Der kan dere ta en piknik i byens vakreste park Jardin du Luxembourg, eller spise på en av utallige intime og romantiske restauranter i strøket St-Germain. Etablissementene i den vesle Rue Christine anbefales spesielt.

London

Varsku, varsku! London er fantastisk, men et minefelt for par på tur. Dette er nemlig en by menn og kvinner gjerne lengter tilbake til av vidt forskjellige grunner. Det er en av verdens beste shoppingbyer, men samtidig et mekka for ølhunder og fotballfans.
En vårlig visitt til London kan da med fordel heller fargelegges av en tur til for eksempel Kew Gardens, en av verdens ledende botaniske hager, som i vår dessuten setter ekstra fokus på afrodisiakumet sjokolade.
Ta også en tur til Keats House. Den romantiske dikteren bodde der kun fra 1818 til 1820, men huset er i dag et museum dedikert til poesien.

Verona

Verona var keiser Julius Cæsars feriested, og byen den store fornyeren av det italienske språk, Dante Alighieri, dro til under de store urolighetene i Firenze på begynnelsen av 1300-tallet. De mest kjente bysbarna er dog fiktive, selv om innbyggerne selv oppfører seg som om de har levd. På 1930-tallet ble det sågar bygget en balkong i Via Capello, i tillegg til bronsestatuen av Julie like ved, i huset der modellen for Shakespeares karakter skal ha bodd.
Shakespeare, som aldri var i Italia, plasserte «Romeo og Julie» i den norditalienske byen på bakgrunn av en lignende tragisk historie han skal ha blitt fortalt. Drama går ellers som en rød tråd gjennom Verona, helt fra den ble en romersk koloni i året 89 f.Kr. I dag kommer besøkende hit både for å gjenoppleve noe av dens dramatiske fortid, innenfor de gamle bymurene, samt for å få med seg noen av de mange forestillingene i det gamle, karakteristiske amfiteateret fra romertiden.
I forbindelse med Valentinerdagen i februar står Verona på hodet, med et stort program som blant annet inkluderer teaterforestillinger ved Julies hus. Verona omtales ellers som «Lille Roma», som har sammenheng med byens rike historie og de mange imponerende bygningene i gamlebyen. Piazza Bra og renessansehagen Giardino Giusti, hvor selveste Mozart skal ha luftet seg, er trivelige steder å vandre hånd i hånd.
www.tourism.verona.it

Praha

Den tsjekkiske hovedstaden er i kraft av sin slående vakre og velholdte arkitektur en perfekt ramme for en romantisk weekend, men vi anbefaler deg å styre unna de store tuistattraksjonene rundt Karsbroen og i Stare Mesto. Ta heller sporvognen til fornøyelsesparken Výstaviste og opplev det imponerende vannshowet i Krizíks-fontenen, den største i Europa. Vannet som spruter opp er opplyst av ulike farger, akkompagnert av klassisk eller moderne musikk.
Ved Prahaborgen er det trivelig å vandre rundt i den kongelige hagen, forbi kongens lystslott og den syngende fontenen. Eller dere kan rett og slett bare nyte utsikten over den vakre byen. I stedet for å vandre i folkevrimmelen over Karlsbroen på dagtid er det hyggeligere med et kveldscruise på Moldauelven. Reisen går gjennom byen, under broen, og det serveres gjerne god mat og et orkester byr opp til dans.
Har dere tid anbefales det en utflukt til spabyen Karlovy Vary, og kanskje overnatting på hotellet med det noe underlige navnet Pupp.
www.praguetourist.com
www.pupp.cz

Valletta

Byens særpregede barokke middelalderarkitektur danner en flott ramme for et besøk. De trange smugene og trivelige torgene egner seg ypperlig for romantiske vandringer. Har du planer om å overraske din kjære med edelt metall og ditto steiner kan en spasertur i Strada Santa Lucia være tingen. Langs denne gaten ligger det smykkebutikker på rekke og rad.
Maltas hovedstad har vært et foretrukket reisemål særlig for engelske par, som gjerne leier seg en koselig leilighet midt i gamlebyen, helst med en fransk veranda ut mot de trange smugene, eller enda bedre – Grand Harbour. Valletta G-House er et typisk eksempel. Denne bygården fra 1500-tallet ligger vakkert til, med et moderne interiør som samtidig står i stil til de øvrige omgivelsene.
Blir det for trangt inne i smugene anbefaler vi en romantisk båttur rundt i havnen. Ta med en flaske vin (hos noen er den inkludert i prisen) og nyt utsikten. Særlig i kveldingen er den spektakulær. Skulle havet friste enda mer går det dagutflukter fra Grand Harbour rundt øya, til steder som har muligheter for både bading og snorkling.
www.visitmalta.com
www.vallettahouse.com