Gå til sidens hovedinnhold

Lesernes storbytips

Vi ba dere sende oss deres beste storbytips og her er tips fra Budapest, San Francisco, Seattle, Krakow, Berlin, Paris, London og noen til.

HTML EMBED

LESERNES STORBYER

BUDAPEST

Berit Sannerud Lier

På annen plass kommer nok Budapest. Det er en stund siden jeg har vært der nå, men skrubbe-massasjen på Gellert-badet, glemmer jeg aldri! For ikke å snakke om kakedisken på Gerbaud konditori!

Jeg må også ta med Rhodos by. Selv om den ikke kan defineres som storby. Det er ingen usunn snackmåltid som slår pitagyrosen hos “Mr. Grill” i bargaten (Orfanidou Street)!

________

Elisabeth.Overaa

Budapest må være byen over alle byer. Den har utrolig masse arkitektoniske flotte bygninger og hever man hodet når man går rundt og ser opp på disse flott bygningene blir man utrolig imponert.
Her kan man finne flotte, gammeldagse litt “brune” restauranter og flotte nye design-riktige spisesteder.
Maten er jevnt over veldig god i Budapest.
I tillegg til alle kjente turist-steder som anbefales i alle guide-bøker, er dette en by man kan finne det utroligste.
Flotte interiør-butikker med nytt og gammelt – thai-massasje til hyggelige priser, frisør-time kan anbefales – her får man herlig vask, klipp og hodebunnsmassasje til en 3.del av norske priser.
Som spisesteder kan jeg anbefale Kafe KÖR – en utrolig intim, liten og nesten lady & landstrykersk restaurant med nydelig mat. Så har man alle de mer fancy stedene – som Goa. For å settes tilbake til i “Titanic”-modus anbefales Gundel. Du kan bade utendørs i bad, ta spa – alt man drømmer om kan oppnås i Budapest til en overkommelig penge.
Fatmo’s for de som ønsker club-opplevelse med tema-musikk. Det er enkelt å ta seg frem med undergrunnen som heller ikke koster mer enn ca 5 kroner pr tur og alle over 70 år er gratis i hele kollektiv-tilbudet i byen.
Sir Lancelot er vel verdt et besøk. Her spises det av samme fat for hele bordet – og smekke er påbudt – nydelig mat og morsomt og annerledes underholdning.
I BUdapest kan man oppleve alt innenfor kultur, opplevelser, storby, landlig på Margit-øya , romantikk langs Donau - og alt til en hyggelig penge.
Kan anbefales på det sterkeste med et besøk til Budapest.

_________

SAN FRANCISCO

Emilie Hansen

Min favoritt storbyopplevelse må være San Fransisco. Nydelige bygninger og attraksjoner, hyggelig mennesker til tross for at de er mange, avslappet og variert. I tillegg er det mye å oppleve, det passer til å gå på tur med mormor over Golden Gate bridge, gå på shopping med venner og dra på spennende båtturer. Rett og slett den ultimate storbyferien. Ingen dag er lik den andre og du finner garantert noe du liker.
Jeg var på Barnes & Nobles bokbutikk og en jente så jeg hadde på meg en t-skjorte hun likte, og vi endte opp med å være brevvenner i lang tid etterpå. En herlig ferie, som definitivt er undervurdert.
Skal man reise til San Fransisco ville jeg ha reist ned til Fishermans Wharf, der man kan ta båtturer, se på de søte sjøløvene som soler seg og gå innom godteributikkene der, de har tønner med snop. Der finner man også en koselig restuarant som heter Cioppinos. Kjempegod italiensk sjømat, som i tillegg er koselig på kveldstid.
Noe som kan være gøy for barna er Rainforest café. Det er et kjempekult spisested der de serverer mat med regnskogtema. Til dessert vil jeg anbefale chocolate fudge volcano. En svær vulkan som er laget av brownies, krem, sjokoladesaus, alt du kan tenke deg! Fantastisk by.

_________

CAPE TOWN

Mai Thi Mandt

Det er vanskelig å velge en favoritt blant alle storbyene jeg har vært så heldig å besøke, men Cape Town ligger helt klart i toppsjiktet. Det er utrolig mye spennende å oppleve der, og mange inntrykk å fordøye. Den beste måten å koble av etter en opplevelsesrik dag i byen er med en biff på "The Wooden Shoe." Biffene her er fantastiske, og stedet er uforglemmelig. Det er lett å overse den lille trappen som fører ned til den mørke, litt dystre restauranten/ puben som "The Wooden Shoe" er. Noen bord og stoler befinner seg i lokalet, men det man legger merke til er bardisken som også fungerer som skille mellom spisedelen og grillen. Det er sjefen selv om griller alle biffene, og flammer slår opp fra grillen med jevne mellomrom. Førsteinntrykket kan virke litt skremmende, men jeg lover at maten er verdt alt sammen! Sett deg ned, prøv å velge blant de fristende rettene på menyen, bestill og gled deg!

___________

SHANGHAI

Anett Krisensen

En av mine storby-favoritter er Shanghai! Først og fremst på grunn av kulturforskjellene - her kan man bli fasinert bare ved å sitte på en café og se på innbyggerne. I tillegg har de enormt mange muligheter for gode ferieopplevelser, både når det gjelder shopping, sightseeing og mat.
For eksempel har de verdens raskeste tog her, fra sentrum til flyplassen. Om du har lyst å prøve dette, så er det bare å kjøpe en tur/retur billett og sette seg på. Når det går som raskest kan man faktisk føle at man blir presset mot setet!
Båttur på the Bund anbefales også, her får dere litt ro midt i storby-jaget. Bygningene strekker seg opp mot himmelen og man tøffer avgårde på elven.
TV-tower er en kjent attraksjon og verdt å få med seg! Når man er nesten på toppen kan man gå ut på glassplater og se rett ned på bakken. Passer ikke for de med høydeskrekk, men er en helt spesiell opplevelse! Over 250 meter rett ned og suset i magen er ikke til å unngå.
Mat-opplevelsene er også noe for seg selv, så her er det viktig å oppsøke lokale restauranter og prøve lokale kinesiske retter. Har du spist på Kina-restaurant i Norge, kan du bare legge de tankene helt bort - for det kan ikke sammenlignes :)
Eksotisk, spennende, nytt, trendy og en by verdt å besøke!

____________

OSLO

Tor-Håkon Schultz

Vær turist i egen by!! Hva er bedre enn å oppleve egen by med øyne til turistene? Det er utrolig hva man kan oppdage med å gjøre ”typiske” turistting. I Oslo f.eks kan man ta turen med hop-on-hop-off bussene, eller en båttur i Oslofjorden med guide. Frem med kart over Oslo og utforsk byen på lik linje med våre tilreisende!

__________

ALBERELLO

Siv Kvarenes

Alberobello er en liten by i provinsen Bari i Puglia, Italia. Den er kjent for sine unike trullikonstruksjoner. Disse husene er fantastisk spesielle og det er som å være med i et eventyr om Snehvit og de syv dvergene når en går rundt i gatene på kveldstid. Når mørket har lagt seg lyser de hvite husene opp. Fantastisk, må oppleves!

____________

MINSK

Margrethe K. Johnsen

Jeg elsker Minsk (Belarus) om sommeren. Det er grønt og pent der, de har utrolig mange parker, og en elv, Svislach, som de senere årene har blitt renset opp, og den renner gjennom byen.
I tillegg er det historiske severdigheter, som Evrejskaya yama, som er et stort hull i bakken i det jødiske kvarteret. Der er det minnesmerke etter jøder som ble skutt under 2.verdenskrig (De ble stilt opp langs hullet og skutt).
Liker du fornøyelsesparker bedre kan man besøke Dreamland, en kort bussreise fra sentrum.
Mens man går rundt i byen kan det være forfriskende med Kvas, en alkoholfri drikk som på engelsk av og til kalles "bread drink".

____________

FUENGIROLA

Charlotte Rønne Holtan

Mitt favorittreisemål er byen Fuengirola som ligger syd på fastlandet i Spania! Nydelig blanding av lokal befolkning, marked, daglivarer, samt badestrender m.m. du får heile pakka! både storby og badeferie i ett!
Absolutt til å anbefale

____________

SEATTLE

Martine Salomonsen

Min storbyfavoritt er Seattle, WA i USA. Hver gang jeg er der må jeg ned til fergeterminalen og spise på Ivar´s Acres of Clam (har norske aner). Få meter unna ligger spennende Ye Olde Curiosity Shop, hvor man kan finne kuriositeter som grisehjerter på glass, mynter fra hele verden, uvanlige souvernirer og alt annet mellom himmel og jord. Virkelig verdt å ta turen innom når man først er i storbyen Seattle!

____________

ABERDEEN

Kari-Mette Pedersen

Aberdeen i Skottland er min storbyfavoritt. Fantastisk blanding av ny og gammel arkitektur, flotte havneområder og et pulserende musikkliv. De har også en funfair langs brygga som er flott for barnefamilier. Har vært i Aberdeen to ganger og det er verdt et besøk. Videre reise derfra kan være coastal trail eller Whiskey trail.

___________

Trine Dokkesveen

Det er vanskelig å velge hvilken (stor)by man helst reiser til - så her kommer noen av mine favoritter som jeg har vært i én eller flere ganger:

DUBAI

Første utflukt bør gå til Jumeirah og se på palassene , Jumeirah-moskeen og andre flotte steder. Besøk huset til Sheikh Saeed (som er tidligere bolig til kongefamilien).Besøk så den eldre delen av Dubai: Al-Bastakiya og museet i Al Fahidi-borgen. Ta så Abra vanntaxi tvers over elven til krydderbasaren. Du vil elske de livlige markedene med mat, krydder, frukt og grønnsaker og det lukter så deilig der! Ta også en stopp i den velkjente gullbasaren før du nyter en bedre lunsj på Burj Al Arab hotell!. Ettermiddagene er best å tilbringe på stranden eller i vannet. Vannsport er populært og om du har sjansen så meld deg på en dykkertur eller snorkletur med båt!

ATHEN

Den greske hovedstaden kommer høyt opp på favorittlisten og Parthenon på Akropolis i Aten er mitt favorittsted om sommeren! Der oppe kan jeg sitte i timesvis og se utover byen og prøve å forestille meg hvordan det var der for hundrevis av år siden.
Parthenon, som vi kjenner det i dag, ble reist for snart 2500 år siden. Før det har det stått to andre templer på samme sted, alle tre har vært viet til samme Gudinne Athene som var Athens skytsgudinne. ("Jomfru Athenes tempel".) Parthenon og resten av Akropolis står selvsagt på Unescos verdensarvliste. Tempelet Parthenon er et landemerke i Aten, et symbol på Hellas, kjent over hele verden.

NAPOLI

Ta en tidlig morgentur for å se byen våkne. Rusle rundt i de trange smugene, på de store piazzaer, på markeder og også spaserturer oppover de lange åssidene. Drikk en cappucino på en fortauscafé og se på gatelivet og beundre den vakre arkitekturen og den ekte italienske kunsten i alle dens former!
Besøk gamlebyen og kysttkvartalene og de pittoreske hjørnene av byen. Spise en ekte Pizza Napoli på Port Alba! Lytt til trekkspill- og mandolinspillere og gi de beste noen euro fra din reisekasse! Sett deg en gyrtidlig morgen i Napolibukta og se båtene komme og dra. Ta en liten dagstur til øya Santa Lucia og ta nydelige bilder. Spis spaghetti i et smug mens du lytter til "Bella Notte"!! Se på vakre solnedganger og tenn et lys i en av Napolis 500 kirker og be for de du er glad i.
"Den som har sett Napoli kan aldri mer bli trist" sa Goethe. Så derfor: Besøk Napoli!!

PARIS

Opplev det ekte Paris! I tillegg til Trocaderoplassen, boulevardene, Belleville og alle overturifiserte steder så ta en tur i bakgatene, sidegatene rett ved Pompidou-senteret, eller områdene rundt og se på boligsituasjonen, fattigdommen, leilighetene uten strøm og vann og andre bekvemmeligheter, alle som blir kastet på gata. I kulturhovedstaden i Europa! Se alle uteliggerne. 30 prosent av de har arbeid, men blir betalt så lite at de ikke har råd til tak over hodet engang. En offentlig ansatt frøs ihjel i bilen sin ved Gard du Nord i sentrum, hun hadde ikke råd til husleie.
I Frankrike finnes over en million familier med dårlige bosteder og ca en million helt hjemløse. Abbé Pierre var fra en rik familie i Lyon. Da han var 18 år ga han arven til de fattige og ble munk, og opprettet broderskapet Emmaus og ga mennesker nytt livsmot ved å lære dem å hjelpe andre som var mer forkomne enn dem selv. I hans navn er organisasjonen "ABBÉ PIERRE FOUNDATION" dannet. Hver gang vi har råd til å reise har vi også råd til å dele litt av vår overflod med andre som trenger det mer. :-)

BERLIN

Bohembydelen Kreuzberg er en spennende blanding av mennesker, omgivelser og spennende butikker, barer og spisesteder. Stedet må oppleves med alle dine sanser! Her ligger også det jødiske museet, som bør være en selvfølge og besøke når du er i Berlin. Like ved ligger Checkpoint Charlie som var den mest kjente grenseovergangen mellom Vest-Tyskland og Øst-Tyskland. Unn deg en tur langs Kreuzberg eller Prenzlauer Berg, der vil du finne mange vintage- og second hand-butikker.
I Straße des 17. juli arrangeres det hver helg Berlins største og mest populære loppemarked hvor du kan gå på skattejakt blant klær, porselen, nips, møbler og andre spennende overraskelser.
Ved Mauerpark i Prenzlauer Berg finner du et marked til. Like ved i en park kan man grille og lytte til unge og lovende musikere fra en åpen scene like ved.
Boxhagener Platz i Friedrichshain finner man kanskje det mest stemningsfulle loppemarkedet. Her finnes mye å kikke på!
Ellers rundt i hele Berlin finnes det flere faste loppemarkeder hver helg som selger brukte ting av alle slag, men også mange selger egenproduserte nye klær, kunst, bruksgjenstander og mye annet. Og man trenger ikke ha planer om å kjøpe noe, bare det å rusle rundt og kikke på alt er en opplevelse i seg selv!
BioFrischeMarkt har flere utsalgssteder i Berlin, der du får kjøpt økologiske matvarer og organisk hudpleie fra flere av de kjente og ankerkjente tyske merkene som blant annet Dr. Hanuscka og Weleda. Blant annet i Schönhauser Allee 10.

AMSTERDAM

Looier Kunst en Antiekcentrum er et spennende og fascinerende innendørsmarked som selger kunst, antikviteter, leker, bruksting, lopper og rariteter. Markedet er det største av denne typen i hele Nederland, og har eksistert i mer enn 30 år.

LONDON

Miljøvennlig shopping i Londons gater! Spar penger, spar miljøet, handle sunne varer & kos deg!
Petticoat Lane Market har alle typer klær, sko, smykker, skinnvarer, leker - alt ditt hjerte måtte begjær. Markedet har tusenvis av besøkende og utallige selgere hver søndag. Her er også mange spennede boder med ulike typer mat. Nærmeste metro er Liverpool Street, Aldgate eller Aldgate East.
Portobello Market er kaskje det man hører oftest om, men det er i ferd med å krympe. Men anantikvitetsmarkedene her er noe av det beste i Europa. I tillegg finnes det fremdeles mange boder med second hand-klær. Fredager sies og være den beste dagen for å besøke stedet. Området ligger i Notting Hill, og før var dette et sted for bohemer og kunstnere, men pga økt interesse har ikke vanlige folk lenger råd til å kjøpe leiligheter der så stedet er på vei til å bli et mer fasjonabelt strøk, så reis dit og opplev stemningen mens du enda kan! Nærmeste metro er Ladbroke Grove (Hammersmith & City Lines) eller Notting Hill Gate (Central, Circle and District Lines).
Camden Market består av fem individuelle markeder i området rundt Camden Lock. Åpent hver dag, men i helgene er det mest å finne. Inne i hallene i de ulike butikkene er det stort utvalg av second hand. Her finnes også veldig mange boder som selger mye deilig å spise, prøv ulike asiatiske retter! Hele området viser en avslappet og stemningsfull atmosfære. Nærmeste metro er Camden Town og Chalk Farm som ligger cirka ti minutter fra London sentrum.
Det finnes mange flere markeder i London, for eksempel på Brick Lane Market der man kan finne et stort utvalg av vesker, mat og bøker og også spennende klær fra unge og ferske designere. (Før var Brick Lane marked visstnok mest kjent for å være et marked for salg av tyverivarer, etterhvert ble det mer seriøst til det det er i dag.) Eller besøk markedet i Bermondsey. Det har krympet de siste årene - men det er fremdeles både hyggelig å være der og hyggelige priser!
I en god guidebok finner du oversikt over flere bruktmarkeder i London, eller spør på turistinformasjonen. Kjøp et dagskort eller ukeskort på metroen og sus innom flere markeder på samme dag. De fleste stedene selger de i tillegg billig, god og spennende mat - så her trenger man ikke å stresse selv om man vil shoppe! Kos deg - og husk å ta med en stor koffert med mye ledig plass på turen til London slik at du har plass til å ta med alle godbitene hjem igjen!

_____________

KRAKOW

Bente Marie Aardalen

Min favoritt er Krakow i Polen!!! Herlig by, med mye kultur og historie. Det er herlig å våkne til trompeten i Mariakirken hver morgen på Hotel Saski

Har du noen andre gode storbytips? Send oss en mail eller skriv i kommentarfeltet under.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?