HTML EMBED

Vi blir ofte så tørste på tur. Ikke minst under storbyferier der vi vandrer oss svette i timesvis, mens støvet legger seg strupen. Da glir det meste ned, men for den som virkelig er glad i øl, og ikke bare i å tisse, holder det ikke alltid med lys, karakterløs flaskepils.

Noen steder tar man øl mer på alvor enn andre. Vi gikk derfor til ekspertisen, og spurte Ølakademiets daglige leder og ølekspert Jørn Tore Persen om hva som er verdens beste ølbyer.

Her (noen av) hans favoritter:

Ølbyen Brussel

Belgia er ølland nummer én. De har over 8000 forskjellige typer brygg, selv om det bare er igjen rundt 130 av de over 3000 bryggeriene som en gang var. Skal det være en geuze, kriek, abbey, trappist eller vanlig lager? Vil du prøve den lokale, skal den være gammel, svak eller sterk? Her serveres øl med kompetanse, respekt og bunnsolide tradisjoner.
Bar Delirium Café

BryggeripubLe Brasseurs

RestaurantRestobieres

MuseumCantillon

Ølbyen Praha

En enkel gate i Praha kan ha mer enn 300 puber, en halvliter koster ofte under ti kroner og Tsjekkia har i dag mer enn 110 mikrobryggerier. Legg turen innom klosteret Pivovar Strahov som i dag brygger flere typer mørke pilsnertyper. Avslutt kvelden på Zly Casy, som har rikt utvalg fra ulike mikrobryggerier i landet. Museet på Staropramen er også verdt et besøk.

BarZly Casy

BryggeripubMedvidku

RestaurantStrahov Monastic Brewery

MuseumPivovary Staropramen

Ølbyen København

Her har det skjedd en voldsom utvikling. Antallet danske mikrobryggerier har på rekordtid vokst til over 100 og København som ølby er blitt et lite «mekka» for ølelskere. Du finner mange gode ølsteder i nærheten av Strøget. Ikke gå glipp av Den Tatoverede Enke og en tur på Carlsbergs besøkssenter!

BarMikkeller

BryggeripubNørrebro bryghus

RestaurantDen tatoverede Enke

MuseumCarlsbergs besøkssenter

Ølbyen Dublin

Dublin har fått kjælenavnet «Publin» med sine 850 puber, og Guinness smaker selvsagt bedre her enn noe annet sted. Nesten over alt kan man høre irsk folkemusikk og føle den gode atmosfæren. Lokalkjente hevder det er de eldre og uforandrede pubene som serverer den beste stouten.

BarThe temple bar

BryggeripubPorterhouse brewing

Restaurant/museumGuinness storehouse

Ølbyen München

Tyskland har en svært gammel tradisjon for brygging av øl, og noen bryggerier kan spore sin historie tilbake fem hundre år. De er fra gammelt av kjent for å brygge på den bayerske metode der ølet ble undergjæret i kjellere, og øl her er ikke bare Oktoberfest, bratwurst og ompamusikk. Tyskland er en nasjon med stolthet for sitt øl og med kultur for å nyte den. Augustine Keller er Münchens eldste biergarten fra 1812. Har du tid bør du innom den lille byen Bamberg, som er ubeskjeden nok til å kalle seg Tysklands ølby nummer én, med sine ni bryggerier.

BarAugustiner-keller

BryggeripubPaulaner Bräuhaus

RestaurantWeisses Brauhaus

Ølbyen Portland, Oregon

USA har ikke bare industrielt øl som svært mange tror. I Portland er det 28 bryggerier, og flest per innbygger av alle byer i USA. De fleste er mikrobryggerier som har vært foregangsbedrifter for en hel verden innenfor hjemme- og mikrobryggemiljøet.

BarBailey's Taproom

BryggeripubHopworks Urban Brewery

RestaurantWidmer Brothers Brewing

Ølakademiet jobber med å fremme ølkultur gjennom blant annet kurs, foredrag, tester og ølturer i inn- og utland.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir