Gå til sidens hovedinnhold

Storeier forer shortere

Storeier i taper-aksjen REC har foret salgsglade shortere med aksjer.

Hafslund Venture har foret shortere med aksjer i REC. Hafslund er fjerde største aksjonær i solcelleselskapet som har sett sin markedsverdi bli knust de siste ukene på børsen. Og de som har tjent på dette er blant annet aktører som Øystein Stray Spetalen.

NA24 – Din næringslivsavis

Shortere har lånt inn REC-aksjer som de selger ut i markedet. Håpet er at kursen skal falle slik at de kan kjøpe tilbake de lånte aksjene billigere i markedet. Og nettopp det har vært lukrativt i REC den siste tiden. Bare den siste uken har aksjen falt med 38,2 prosent.

1 mill. aksjer
Gunnar Gjørtz, konsernsjef for økonomi og finans i Hafslund, forteller at de ved jevne mellomrom har lånt ut aksjer for shorting. Dette gjøres via en bank og Hafslund tjener en liten kommisjon på utlånene.

I aksjonærutskriften for REC som ble offentliggjort mandag fremkommer det at Hafslund Venture har lånt ut 1 million aksjer, som til sammen hadde en verdi på 133,75 millioner kroner mandag ettermiddag.

Hafslund har sett sin aksjegevinst i REC bli kraftig barbert. Bare den siste måneden har aksjen rast 5,9 milliarder kroner i verdi – for Hafslund alene. Men de som har shortet aksjen i denne perioden kan merke seg en betydelig gevinst.

Ble spurt av REC
- Vi har lånt ut aksjer ved jevne mellomrom. I desember hadde vi 1,5 millioner aksjer til utlån, forteller Gjørtz. Det var et krav for å komme på hovedindeksen at selskapet hadde tilstrekkelig med likviditet i aksjen slik at man som investor enkelt kunne short-selge aksjen.

Gjørtz forteller til NA24 at de da ble spurt av selskapet om de kunne låne ut aksjer.

REC-aksjen er svært aktivt handlet på børsen, men den siste tiden har det tidligere soleventyret blitt et mareritt for aksjonærer som Orkla og Hafslund. Kursen har halvert seg etter nyttår i et genrelt meget svakt aksjemarked.

Dessuten var markedet svært skuffet etter selskapet kapitalmarkedsdag fredag, da selskapet kom med fremtidsutsikter til da svært optimistiske analytikere og investorer var skuffet over.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen