Gå til sidens hovedinnhold

Storfavoritten vant

Men Margaret gjorde Norge igjen til en stolt MGP-nasjon. Alt om MGP-her.

MALMÖ(Side2): Danmark vant Eurovision 2013, med klar margin. Seieren var allerede avgjort før alle landene hadde fått avgitt sine stemmer.

Danmark stilte med sangen «Only Teardrops», og Emmelie de Forest (20) har lenge vært en av storfavorittene.

Norge har også gjort det veldig bra, og vi har fått det beste resultatet på flere år. Norge endte på en fjerdeplass.

Halvparten av stemmene kommer fra juryen, den andre halvparten fra stemmene rundt om i Europa. Det er 39 land som skal avgi stemmer.

Sverige og Finland ga Norge sine 12 poeng, og Margaret høstet stadig poeng fra landene.

Klokken 23.00 var Margaret Berger ferdig med sin opptrenden, og her var det ingen sure toner eller nervøse bevegelser i sikte. Går ikke dette til topps, er det ikke Margarets innsats som er feilen.

Følg live-oppdateringen her:

HTML EMBED

Showet startet med at alle deltakerne fikk vise seg frem under et åpningnummer. Frankrike var først ut, fulgt av Litauen som representeres av en mannlig "kjekkas". Begge hadde rocka numre, og showet ble altså startet med et smell.

I år er rekkefølgen på deltakerne bestemt av arrangøren, for første gang, og de har nok en plan for å gjøre showet mest mulig severdig.

Sang surt
Etter de to rocka låtene kom Moldova med sin ballade - vakre, dramatiske kostymer og sceneshow. Deretter følger kveldens mest 80-tallsaktige innslag - ellevilel Krista fra Finland. Så langt også den gladeste, etter vel overstått - bokstavelig talt hoppende og skrikende fra scenekanten.

Spania er den første som bommer og synger litt surt innmellom. Men ellers er det en fin og glad låt. Dette er første gang Spanias sangerinne har vist frem antrekket sitt, da hun under generalprøvene har brukt to helt andre antrekk.

Belgia har en typisk MGP-låt i våre øyne. Den er ganske balladeaktig, men samtidig har den et up-beat refreng. Etter å ha avsluttet brast artisten ut i gråt.

Fest, glitter og pyro
Estland og Hviterussland fulgte. Hviterussland er kanskje kveldens mest tacky, med rumpekort skjørt og diskokule. Kveldens blideste er Maltas Gianluca, som smiler seg gjennom hele låta.

Russlands høres ut som en musikalsang, og Dina synger bra. Like etter følger Tyskland -langt fra samme stemmeprakt, men desto mer fest, glitter og stas.

Armenia er ikke veldig huskbar, men de kjører i alle fall rocke-stilen helt ut med solbriller innendørs, og - selvfølgelig, pyro.

Mens Nederland nå går på scenen er Margaret og koristene i garderoben og varmer opp stemmene i regi av musikkprodusent Hans Einar Apelland.

Han har tatt med seg keyboardet sitt inn på det lille rommet og stemningen er god.

- Om en time fra nå er det vår tur. Jeg gleder meg!

Nerdeland klarer ikke å skille seg helt ut i en konkurranse som denne. Anouk er en superstjerne i hjemlandet sitt, og hun er nok veldig talentfull, men vi vil tro at dette skal holde hardt.

Dracula-mannen fra Romania tar det helt ut med falsetter, kostyme, og et vilt sceneshow. Man må jo bare elske det. Han opprettholder de gode klisjeene som er MGP.

God, gammel traver
Han følges av årets MGP-dronning: Bonnie Taylor. Hun har selv sagt hun ikke er med for å vinne, men det er uansett alltid stas med gode, gamle travere.

Så var det Sveriges tur. Robin ble direktekvalifisert, og slapp semifinaler, men vi tror han hadde kommet videre likevel. Han synger bra, og låta er catchy.

Ungarn er en outsider i kveld. Dette er en sang som kan høste mange stemmer, selv om de fleste ikke skjønner hva han synger om.

Storfavoritten Danmark gjennomførte med glans, til stor jubel her i pressesalen. Det gjenstår å se om det faktisk er en fordel å ha hatt et favorittstempel eller ikke.

Aserbaidjan er også en favoritt til å vinne hele greia. Fremføringen var prikkfri, noe som er godt gjort med tanke på at de blant annet har en danser i et glassbur,.

Noe spesielt sceneshow der, som i hvert fall blir danket ned i støvlene av Hellas` macho-kjør. Gutta går i kjole, men får med seg salen i trampeklapp og dans.

Det slår likevel ikke Ukrainas sceneshow, som er som tatt ut av et eventyr - prinsesse, kjempe og mystisk skog. Dette er (likevel) også en av favorittene.

Fra Italia er det stor slesk-faktor med Elvis-leppe, dress og ikke et hårstrå ligger feil. Låta er typisk Italia, i MGP-sammenheng.

Italieneren så litt grinete ut da han var ferdig, i motsetning til Margaret. Ikke bare leverte hun overbevisende, men hun virket selvsikker og hadde glimt i øyet, og var definitivt på sitt beste. Så gjenstår det å se om Europa mener hun bør vinne.

Sparer kjole og energi
Margaret selv gjennomgikk den siste prøven tidligere lørdag, og sier hun er i storform før selve konkurransen.

- Prøven gikk kjempebra! Jeg valgte å spare litt på energien for å kunne kjøre hardt på i kveld, når det virkelig gjelder, sier hun gjennom presseansvarlig.

Under prøven ble det avgjort at hun ikke skulle ha på seg kjolen.

- Vi valgte å gjøre prøven uten kostymer, slik at både hår, sminke og kjole skal se freshest mulig ut til finalen.

Har fått plasseringsfordel
Siden da har Margaret slappet av sammen med resten av gjengen som hun skal dele scenen med. Familien hennes er også på plass, og skal heie 27-åringen frem.

39 land har konkurrert i ESC, og 26 land er fremdeles med. Norge er tredje sist ut i kveld, noe som ses som en stor fordel når stemmene skal avgis.

Rekkefølgen er satt opp av arrangøren selv, etter at artistene etter semifinalen trakk om de skal være med i første eller andre del av programmet.

Dette er kveldens rekkefølge:

1. Frankrike

2. Litauen

3. Moldova

4. Finland

5. Spania

6. Belgia

7. Estland

8. Hviterussland

9. Malta

10. Russland

11. Tyskland

12. Armenia

13. Nederland

14. Romania

15. Storbritannia

16. Sverige

17. Ungarn

18. Danmark

19. Island

20. Aserbaidjan

21. Hellas

22. Ukraina

23. Italia

24. Norge

25. Georgia

26. Irland

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken