(SIDE2): I en samtale mellom Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker og den tidligere sjefen for landets hemmelige tjenester (SREL), Marco Mille, antydes det at storhertug Henri har nære forbindelser til den britiske etterretningstjenesten MI6, skriver avisen Wort.

Det var en annen avis, Lëtzebuerger Land, som like før helgen gjenga utskriften av de hittil ukjente opptakene. I samtalen hevder Mille at storhertugen har vært i jevnlig kontakt med britisk etterretning, og at Henri har forsøkt å skaffe seg overvåkingsutstyr uten å informere SREL om dette.

Marco Mille mener storhertugen ville anskaffe seg utstyret for å kunne overvåke ansatte ved hoffet og andre man ikke stolte på, og at statsministeren kunne være et mulig overvåkingsmål. Det antas at Mille er den eneste som har hatt en kopi av opptakene, som stammer fra 2008, men det er ikke kjent hvordan Lëtzebuerger Land fikk tak i dem.

Hemmelig overvåking?
I samtalen med statsminister Juncker, sier Mille at han tror den britiske e-tjenesten ville ha imøtekommet storhertugens ønske, men det fremkommer ikke noe som gjør det klart om utstyret faktisk ble anskaffet.

Statsministeren spør om det er slik at Mille tror storhertugen med vilje opprettholder kontakten med MI6.

- Jeg har ikke tenkt å spørre ham om det, svarer Marco Mille.

Mille fikk sparken
Luxembourgs tidligere etterretningssjef hevder også at politifolk som tjenestegjorde ved storhertugens hoff var i ferd med å bli omdannet til en privat hær, og at verken politiledelsen eller SREL lenger stolte på dem.

Marco Mille fikk ifølge Wort sparken fra jobben i 2010.

Dersom det viser seg at innholdet i samtalen stemmer, vil det reise alvorlige spørsmål ved om storhertugens hoff opererer på utsiden av landets egen etterretningstjeneste, skriver Wort.

Sjokkerte parlamentarikere
Utskriften etterlater en rekke åpne spørsmål, både fordi den er mangelfull, og fordi deler av samtalen omhandler temaer hvor konteksten mangler.

Kontrollkomiteen i det luxembourgske parlamentet sier de er sjokkert over lekkasjen. Lederen for komiteen, som kontrollerer landets e-tjeneste, François Bausch, sier at både offentligheten og parlamentet har krav på ytterligere informasjon om saken. Bausch krever også at komiteen får tilgang til de hemmelige opptakene.

Hoffet avviser påstandene
Statsminister Jean-Claude Juncker har sagt at han vil kommentere saken på en pressekonferanse torsdag. Juncker ville ikke kommentere saken etter et møte med parlamentets kontrollkomite, men sier han selv har mange spørsmål til saken.

Hoffet i Luxembourg har imidlertid valgt å kommentere opplysningene, og sendte lørdag ut en pressemelding hvor det avvises at storhertug Henri er i kontakt med MI6.

- Hoffet avviser på det sterkeste informasjonen som er fremkommet i media om forbindelser til britisk etterretning.