Gå til sidens hovedinnhold

Storprodusent slakter ny filmstøtte

Norges største kommersielle filmprodusent John M Jacobsen mener forslagene til ny filmstøtte vil gjøre at færre tør lage film.

John M. Jacobsen er kjent for filmer som «Veiviseren», «Karlsson på taket» og «Kvinnen i mitt liv». Hans siste film «37 1/2» bruker fire millioner kroner på å markedsføre seg rundt premieren fredag.

Men Jacobsen er redd for at de nye reglene for filmstøtte vil stagge den norske filmsuksessen, skriver Dagens Næringsliv.

Omstridt etterbetaling
Mye av dagens tilskuddregler skal bestå, men den omstridte billettstøtteordningen, som er en etterbetaling til filmprodusentene, har vært under lupen. Da norsk film gikk fra å være en publikumstaper til en publikumsvinner, gjorde det at billettstøtten ble mangedoblet.

Men pengene ble tatt fra samme pott som gikk til nye produksjoner.

I det nye forslaget fra Kulturdepartementet foreslås det at det skal tas hensyn til inntekter fra DVD og utenlandssalg når billettstøtte beregnes. Det betyr at store suksesser som «Uno» ikke vil få like mye betalt tilbake. Departementet ønsker også en fast prosentsats for filmer med høyt besøk.

Samproduksjoner skal ikke lenger få billettstøtte.

- Uforstandig forslag
- Forslaget forutsetter at alle filmer når et bredt publikum, sier John M. Jacobsen til Dagens Næringsliv. Han mener dristigheten blant produsentene til å våge å satse på litt mindre sikre kort i så måte vil bli mindre.

Filmfondet sier imidlertid at den nye ordningen kun vil gjelde de virkelig store suksessene og virke som et Robin Hood-prinsipp.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken