Hvert år kjøper nordmenn falske varer for store summer. Enten på ferie i utlandet, eller på nett.
- Falske produkter og piratkopier er i ferd med å bli en stor del av den norske hverdagen.
Det skriver Christoffer Vedal, advokatfullmektig i Protector IP Consultants, som leder Norsk forening mot piratkopier (NACG) i en blogg i Nettavisen.
LES: - Skal vi drukne i piratvarer?
På verdensbasis er verdien av markedet for falske produkter 4.000 milliarder kroner. Det er mer enn hele narkotikamarkedet, eller det ulovlige våpenmarkedet.
Kjøper «fake» produkter privat - og selger dem
Norske bedrifter merker et stadig sterkere press fra dette markedet, som stjeler deres kunder. Det skyldes imidlertid ikke bare næringsdrivende som driver ulovlig import. I stor grad er det vanlige forbrukere som stjeler merkevarenes kunder.
- Som privatperson kan du helt lovlig ta med deg piratkopier inn i Norge. Så lenge det er til eget bruk, og ikke er over et visst antall, sier Christoffer Vedal til Nettavisen.
Han forklarer at grensen for hvor mye du kan ta med er glidende, og at det er vanskelig for tollerne å avgjøre hva som kan regnes som privat forbruk.
- Du kan for eksempel ta med deg fem piratkopierte vesker, og si at den ene er til deg, og at de fire andre er gaver.
- Vi ser at folk tar med seg produkter når de er ute og reiser, eller bestiller dem på nett. Så selger de dem videre på for eksempel QXL. Eller på homeparties, det vet vi at det er mye av.
Organisasjonen vet at mange henter gode ekstrainntekter her.
- Vi vet at folk bruker dette som en inntektskilde. Det går utover de som selger de ekte varene og taper kunder på det.
Derfor vil NACG nå vil samarbeide med skattemyndighetene.
- Vi har innledet et samarbeid med Skatt Øst for å hjelpe til med å avdekke skatteunndragelse, forteller lederen i foreningen.
- Ingen risiko i Norge
Vedal mener likevel det er vanskelig å stoppe omsetningen, sålenge privatpersoner man fritt kan ta med seg falske varer til Norge.
- Tar du med deg et ulovlig kopiprodukt fra utlandet, og mellomlander i for eksempel Frankrike, så risikerer du at det blir beslaglagt, og at du får bøter, forteller Vedal.
- Men blir ikke produktet oppdaget før i tollen i Norge, så risikerer du ingen ting. Dette mener vi er ganske absurd.
Selv om det er lov for privatpersoner å importere falske varer til eget bruk, er det fortsatt ulovlig å omsette piratkopier i Norge. Men med dagens strafferammer og lave risiko for å bli tatt, blir det vanskelig å få bukt med problemet, mener Christoffer Vedal.
- Risikoen er altfor liten i Norge. Derfor mener vi man bør innføre et generelt forbud mot å ta med falske varer inn i Norge, sier Vedal.
- Det vil gjøre terskelen for å kjøpe det som muligens er en falsk vare høyere. Dette vil være mye mer effektivt enn å bare jobbe med holdningskampanjer, mener han.