Gå til sidens hovedinnhold

Storslått Cezanne-feiring

I år er det 100 år siden kunstneren Paul Cezanne døde, og Frankrike slår på stortrommen for denne kunstneren fra Provence. Sjekk hva du kan se her.

Provence vil stå sentralt når «Cezanne-året» nå innledes i Frankrike. Det var her Paul Cezanne bodde og virket mesteparten av hans liv. Og han mest kjente malerier er derfra.

Paris
Men det er ikke det eneste stedet som vil bli merket av Paul Cezanne i år.

Paris' store museum Musee d'Orsay åpner en stor utstilling over samarbeidet mellom maleren og Camille Pissarro fra 28. februar til 28. mai. Utstillingen har tidligere vært vist i USA.

Også byen Aix-en-Provence tar over en amerikansk utstilling, «Cezanne i Provence».

Gjennom Provence
Og i Provence planlegger man rett og slett en guidet turisttur gjennom Cezannes rike. Paul Cezanne regnes som en representant for både impresjonismen og kubismen, og er også kalt den moderne kunsts far.

Egentlig skulle han bli advokat, men med kameraten og forfatteren Emile Zola tok han til Paris for å forfølge kunsten. Han vendte imidlertid raskt tilbake til Aix-en-Provence der han ble født.

Etter hvert forlikte hans far seg med tanken, og Cezanne var en av de få kunstnere på den tiden som faktisk hadde penger og levde godt hele sitt liv.

LES MER HER: Cezanne-året 2006

Kommentarer til denne saken