Gå til sidens hovedinnhold

Storslåtte ferieminner

Slottsferie i Sverige blir å regne som campingferie sammenlignet med disse eksentriske og herskapelige slottene.

(SIDE2): Red Hot magazine har funnet frem til noen fantastiske bygg, som gjerne har litt mer historie enn andre. Slott der herskapelig møter fantasi og hvor folkene bak er like fascinerende som selve bygget.

Neuschwanstein, München
Ikke mindre imponerende selv om kommersielle krefter har gjort bygget til sitt eget. Neuschwanstein er eventyrslottet Disney brukte som modell da de bygde opp sin første fornøyelsespark.

Kongen av Bayern, Ludwig II, satte i gang med byggingen av slottet i 1869, og meningen var å holde seg til den autentiske stilen gamle tyske fyrster hadde benyttet seg av tidligere. Bygget ligger praktfullt til på toppen av en kløft, men Alpenes snødekte fjell i bakgrunnen.

Utallige tårn røper lite om at dette bygget bare er en tredjedel ferdig. Ludwig så aldri slottet sitt ferdig da han døde i 1886, og arbeidet ble avsluttet kort tid etter hans bortgang.

La Sagrada Família, Barcelona

Dette er livsverket til arkitekten Antoni Gaudí og kanskje den største attraksjonen Barcelona har å tilby sine innbyggere og alle turistene. Et symbol på byen, og for Gaudí var målet å lage den siste store helligdom for kristendommen. Han ble aldri ferdig med bygget, selv om han jobbet med prosjektet fra 1883 til sin død i 1926. De siste årene bodde han i en brakke på området.

Basilikaens korrekte navn er Temple Expiatori de la Sagrada Família og på katalansk betyr Sagrada Família Den hellige Familie. Konstruksjonen av basilikaen pågår fortsatt etter Gaudís skisser. En del av løsningene som har blitt valgt etter Gaudís død, har vært omdiskuterte.

Schloss Pfaueninsel, Berlin
Var man konge i Preussen på 1700-tallet var det mye man kunne bygge til elskerinnen sin. Wilhelmine fikk sitt fantasislott av Friedrich Wilhelm II på øya Pfaueninsel i 1794. Fra sitt marmorpalass ved Potsdam, på andre siden av elven Havel, hadde kongen utsikt over til sin kjæreste. Slottet ble spesielt designet for dette formålet, og bygningen er med vilje lagd som en falsk ruin.

Da kongen døde ble Wilhelmine kastet i fengsel, beskyldt for bedrageri. I dag er området blitt en viktig grønn lunge i storbyen og folk tar ferge over til øya for å gå sine søndagsturer.

Quinta da Regaleira, Sintra ved Lisboa
Dette er en verden fylt med mørke tunneler og fuktige rom. En gjemt inngang tar det hundrevis av meter inn i åssiden. Herfra går det flere hemmelige trappeganger opp mot lyset på toppen av bygningen.

Dette er et slott for de eventyrlystne. Palasset ble bygd av António Carvalho Monteiro, en rik akademiker med en spesiell interesse for innføring av seremonier. Symbolene er mange og om det finnes noen sammenheng mellom rommene og tunnelene vites ikke. Her er det både greske guder i hagen og et kristent kappell innendørs. Et drømmested å få inspirasjon til egne drømmer.

Villa d’Este, Tivoli ved Roma
Dette er plassen for den store hageopplevelsen. 51 fontener og 64 vannfall omringer denne villaen fra renessansen. Villa d’Este ble bygget i 1550 av den katolske kardinalen Ippolito d’Este, men utsmykningen er ganske hedensk. Vinguden Bacchus har for eksempel fått en sentral plass på området.

For kardinalen ble drømmepalasset mer som et fengsel de siste 22 årene av hans liv. Da rivalen Julius III ble pave ble Ippolito d’Este utnevnt som guvernør av Tivoli og utestengt fra Roma. Tiden bruke han på hagen sin, med utsikt ut over byen han ikke kunne besøke.

Facteur Cheval’s Palais Idéal, Hauterives ved Lyon
Litt sør for Lyon ligger et palass som er bygd av den lokale postmannen Ferdinand Cheval. Han begynte med noen steiner i 1879 og ble sett på som en galning. 33 år senere og 93.000 arbeidstimer senere var ble han omtalt som et geni.

En hybrid av et tempel ligger her på den franske landsbygda. En blanding av moske, egyptisk grav, hinduistisk helligdom, Jesus fødested og naturens egne byggverk. Cheval ble ferdig 76 år gammel og døde 12 år etter. Da hadde han laget seg en egen gravplass til nettopp dette formålet.

Villa Kerylos, Beaulieu-sur-Mer ved Nice
Antikkens Hellas er ikke så langt unna, selv for de som skal til Frankrike. Tyskeren Théodore Reinach var en rik arkeolog som ville lage sitt Villa Kerylos i Sør-Frankrike.

Hans autentiske rekonstruksjon av en gresk villa fra antikken er verdt en liten omvei på ferie langs Rivieraen. Med seg hadde han Emmanuel Pontremoli, og de tok utgangspunkt i en herskapelig bolig for en gresk adelsmann noen hundre år f.Kr.

Les mer om ferie og reise her.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis