Gå til sidens hovedinnhold

- Stortinget må undersøke forsvaret

Stortinget må undersøke om Forsvaret har brutt Genevekonvensjonen i Afghanistan, krever Amnesty Norge.

Norske soldater har hatt ansvaret for sikkerheten i flere av Kabuls distrikter, sammen med lokalt politi.

Men den siste tiden har det vært debatt om overlevering av fanger, fra nordmennene til det lokale politiet, er i tråd med konvensjoner og lover.

Amnesty Norge mener det er flere indikasjoner på at forsvaret kan ha begått noe ulovlig, og ber i dag Stortinget undersøke saken:

- Vi vil ha svar på om forsvaret har brutt loven, og om forsvaret eventuelt har brutt Genevekonvensjonen, sier generalsekretær i Amnesty, Petter Eide, til TV 2 Nyhetene.

- Er ikke dette å mistenkeliggjøre norske soldaters innsats?

- Det har ingenting med det å gjøre. Amnesty er tilhenger av at vi har soldater i Afghanistan som sørger for sikkerheten til den afghanske befolkningen. Det vi er opptatt av er at de militære styrker skal følge krigens folkerett. Norge er svært opptatt av at Genevekonvensjonen følges. Da må Norge selv tørre å ta den belastningen det er å undersøke indikasjonene på at det har foregått feil, sier Eide.

Stortingets kontrollkomite mottok oppfordringen fra Amnesty i ettermiddag:

- Det virker alvorlig. Jeg tror en samlet komite vil ta det på alvor og ønske å undersøke saken ved at vi sender saken over til departementet, sier Fremskrittspartiets Lodve Solholm.

Dermed må forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svare kontrollkomiteen. Amnesty Norge er fornøyd med at komiteen tar saken på alvor:

- Det er viktig at stortinget tar ansvar. Og hvis stortinget ikke tar ansvar, og ikke forfølger denne saken, så kan det tyde på at stortinget ikke ønsker å forfølge indikasjonene på at det har skjedd urette ting, eller at stortinget ønsker å skjule ting. Det kan vi ikke akseptere, sier Petter Eide.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken