Gå til sidens hovedinnhold

Vietnams strandparadis

I Vietnam finner du noen av Asias flotteste strender.

HTML EMBED

Hver morgen ved femtiden står de opp, rett før sola kryper over horisonten. Deretter vandrer de som ivrige pingviner ned til bystranda, som strekker seg i nesten hele byens lengde. Noen går rett i vannet med alle klærne på, andre skifter til badetøy, for deretter å kaste seg uti de ofte rasende bølgene som slår inn mot land.

– Det er et slags ritual, som å gå i tempelet på ettermiddagen, sa guiden min om det selsomme synet som møtte meg da jeg morgenjogget langs den imponerende strandpromenaden i badebyen Nha Trang.

Jeg trodde jeg ville være omtrent alene med den oppadstigende solen. I stedet ble jeg løpende slalåm mellom hundrevis av mennesker som med ivrige byks kavet seg ned i det skummende vannet.

Unge og eldre, fra små babyer til krokryggete pensjonister, skapte et yrende liv før klokka var slått seks. To timer senere var det hele over. Da hadde de fleste funnet veien enten til jobb, skole, hjem eller en nærliggende kafé.

Neste morgen var det på’n igjen.

Vietnam er velsignet med en praktfull kystlinje på mer enn 3400 kilometer. Mesteparten består av nærmest endeløse, gylne strender. Til overmål er noen av de beste gjemt bort utenfor allfarvei, i små bukter og på øyer kun tilgjengelige med båt eller fly.

9 fantastiske strender i Vietnam

1. Bai Sao-stranda, Phu Quoc

I tillegg til den silkemyke, gylne sanden finner du ikke så mye annet på denne stranda enn et par barer og en restaurant. Den er heller ikke så lett å finne (på sørøstkysten), men når du endelig er her har du lyst til å bli lenge. Øya Phu Quoc i Thailandgulfen på grensen til Kambodsja, har ellers flere fine strender der du kan være nesten helt for deg selv.
Turistinformasjon

2. Mui Ne, Phan Thiet

I likhet med Phu Quoc er denne fiskerihavna viden kjent for sin fiskesaus (nuoc mam). Det er i grunnen bare å følge lukten om du skal inn til byen, som er veldig trivelig. Luften forsvinner på veien ned til Mui Ne-stranda, som ligger 22 km unna. Rullende sanddyner, lekkert, turkisfarget vann og svaiende palmetrær. Mange reisende hevder dette er landets absolutt flotteste!
Turistinformasjon

3. Bai Sau, Vung Tau

Den mest populære stranda i feriebyen Vung Tau ligger bare en kort kjøretur fra Saigon, og er landets mest populære i antall besøkende. Det skyldes selvsagt nærheten til millionbyen, men strendene holder i massevis for den som først og fremst bare vil ha seg en dagstur til havet. Vil du unngå hordene, kan du dra til strendene litt utenfor byen, som Long Hai, Ho Tram eller Ho Coc.
Turistinformasjon

4. Doc Let, Nha Trang

Vel fire mil utenfor Nha Trang ligger de vakre, hvite pudderstrendene i Doc Let. Midt i sesongen kan det bli trangt om plassen på bystranda. Mange søker da ut til denne lille perlen nord for Nha Trang, selv om det ikke er så mye annet å ta seg til i dens umiddelbare nærhet.

5. Ong Dung, Con Dao

En knapp time med fly rett sør for Saigon ligger øygruppen Con Dao. Den mest populære, desidert største og best utbygde av øyene er Con Son og her finner du en rekke flotte strender. For å komme til den noe bortgjemte Ong Dung må du krysse øya – riktignok på det smaleste – gjennom jungelen, men det er vel verdt turen. Ikke bare kommer du til en nesten øde strand. På veien vil du oppleve et spennende dyreliv. Sjøen utenfor egner seg også veldig godt til snorkling.

Det er ikke lenge siden Con Dao dukket opp på reiseradaren. En viss turisme hit har det vært i et par tiår, men med etableringen av luksuriøse Six Senses Resorts & Spas på Dat Doc-stranda har Con Dao fått et ferieanlegg som tåler sammenligning med de aller beste. Det har lokket superkjendiser som Brad Pitt og Angelina Jolie til å ta turen hit, i tillegg til norske reiseselskaper.

6. Hon Chong, Ha Tien

Strendene her ved Mekongdeltaet på grensen til Kambodsja er hvite og silkemyke. Hon Chong er for øvrig en gammel kystby med mye historie. Mange stopper opp her på vei til Kambodsja eller Mekong-elven.

7. Ha Long Bay

Denne bukta nord i Vietnam, en knapp kjøretur fra hovedstaden Hanoi, er mest kjent for sine karakteristiske kalksteinklipper. Hele området er beskyttet av UNESCOs verdensarvprogram, og besøkende kommer hit i milliontall. De færreste vet derimot at det finnes en rekke flotte, bortgjemte strender her, som du noen ganger kan ha helt for deg selv.
Turistinformasjon

8. My Khe (China Beach), Da Nang

My Khe-stranda strekker seg mil på mil sørover fra Da Nang ned mot Hoi An.

I USA og delvis i Europa, er den mest kjent som China Beach, beskrevet både i populærmusikken og gjennom en egen TV-serie («China Beach» som gikk fra 1988–1991).

China Beach var navnet amerikanske soldater på permisjon fra Vietnamkrigen ga stranda. På den tiden var Da Nang en eneste stor militærbase, den største under hele krigen. Fremdeles er det hæren som har kontroll med mesteparten av landområdene opp mot strendene, men mange betydelige investorer har nå oppdaget potensialet som ligger i de endeløse, gylne strendene.

Det er god tumleplass på denne nærmere 30 kilometer lange stranda. En rekke store og små ferieanlegg er under oppføring, noe som garantert vil sørge for at prisleiet for å bo godt her etter hvert blir mer behagelig.
The Nam Hai
Fusion Maia Resort

9. Hinh Tien, Cam Ranh

Cam Ranhs naturgitte forutsetninger som havneby har også vært dens skjebne. Både på 1800- og 1900-tallet har de militære dominert området på grunn av de gode havneforholdene, med store ødeleggelser som resultat. I disse dager er det strendene som lokker, og den beste av dem er Binh Tien. Stranda ligger fint til i en liten bukt, der du også finner et par barer og en restaurant.

Fakta om Vietnam

Folketall 90 millioner
Valuta 10 000 Vietnamesiske dong = 2,90 NOK
Telefon + 84

Turistinformasjon

Slik kommer du til Vietnam

Saigon Tours og Eastern Travel and Tours har spesialisert seg på reiser til Vietnam, og Apollo har pakketurer til flere steder i landet. Det har også Escape Travel, som også tilbyr elvecruise i Mekong-deltaet med norsk reiseleder. Wikstrøm Reiser AS lanserer i november sin 17-dagers rundtur i Vietnam med norsk reiseleder.
Vil du reise på egenhånd, så går det ingen direktefly fra Norge til Vietnam, men du klarer deg med én mellomlanding, i for eksempel Doha med Qatar Airways, eller Bangkok med Thai Airways.

Vil du lese mer om Vietnam? Kjøp Reiser & ferie utgave 2 digitalt

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg