HTML EMBED

Afrikas strender strekker seg langsetter hele kontinentets enorme kystlinje. I tillegg kommer alle øyene som hører til kontinentet, deriblant Seychellene og Mauritius.
Mange nordmenn er etter hvert lommekjente på sandstrendene i Egypt og Tunisia, og kanskje også på Kenyas vakre kyst. Gambia, Marokko, Sør-Afrika, Tunisia og Zanzibar er heller ikke ukjent, og Mosambik har begynt å havne på manges ønskeliste.
Men det stopper ikke der. Om ikke lenge vil muligens tidligere urolige nasjoner som Sierra Leone og sågar Libya også kunne melde seg på. Særlig kan sistnevnte bli en sterk utfordrer til de omkringliggende landene, som nevnte Tunisia og Egypt, både på grunn av sandstrendene, nærheten til Europa, men også på bakgrunn av de enestående kulturseverdighetene landet har å tilby.
De som velger å legge strandferien til Afrika får dessuten gjerne en stor bonus i form av virkelig unike kultur- og naturopplevelser. En del land på kontinentet koster det litt ekstra å komme seg til, men når du kan kombinere for eksempel safari, storbyferie og strandliv får du tre ferier til prisen av én.

Djerba, Tunisia

De hvite sandstrendene, det krystallklare, blå vannet og den tilbakelente atmosfæren er det store trekkplasteret på Djerba.
Her lever flere trossamfunn fredelig side om side. I tillegg er øya som et destillat av maurisk kultur, og dette er et av svært få områder der berberspråket fortsatt snakkes. Her finner du dessuten spennende markeder, hyggelige kafeer og noen av Nord-Afrikas beste sjømatrestauranter.
Til syvende og sist er det likevel strendene de fleste kommer for å oppleve, og det med god grunn.
> www.cometotunisia.co.uk

Bazaruto, Mosambik

For 30 år siden reiste det flere mennesker til Mosambik enn til Sør-Afrika og Zimbabwe samlet. Siden holdt borgerkrigen på å rive landet i filler. De populære viltreservatene ble sterkt redusert, og strandresortene forfalt.
I dag arbeides det iherdig med å restaurere alt som ble ødelagt. Det gjør at du nå kan oppleve noen av Afrikas flotteste strender nærmest uforstyrret av masseturismen.
Blant de absolutt vakreste finner du i Bazaruto-arkipelet nord i landet. Ikke bare er strendende på de fem øyene i dette beskyttede naturreservatet spektakulære. Korallrevene gjør at øyene er perfekte for dykking og havfiske, og vindene inn fra Det indiske hav gjør Paradise Island og resten av Bazaruta til et paradis for vindsurfere.
> www.visit-mozambique.com

Port St. Johns, Sør-Afrika

Sør-Afrikas formidable kystlinje på mer enn 3000 km har utallige strender, men på grunn av sin noe utsatte beliggenhet, egner ikke alle seg for ivrige badenymfer. Jo lengre nord langs østkysten, jo bedre.
Port St. Johns i Transkei-provinsen er en liten kystby kjent som juvelen på The Wild Coast. Dette navnet henspeiler at en rekke skip har gått på grunn her som følge av uregjerlige værforhold. Innimellom den forrevne kysten ligger det nydelige strandperler, som nettopp Port St. Johns.
I tillegg til vakre strender omtrent uberørt av turismen, kan stedet også tilby mange kulturopplevelser. Den rike xhosa-kulturen er sterkt tilstedeværende, og i bushen rundt er det mange muligheter for spennende utflukter.
Det kan også være verdt å sjekke ut den vakkert beliggende og økologisk drevne Bulungula Lodge, som du finner noen mil sørover langs kysten.
> www.portstjohns.org.za
> www.bulungula.com

Basata, Egypt

Egypt er det afrikanske landet med størst suksess blant varmesøkende europeere. Rødehavets lange strender og formidable dykkeforhold, samt et svært solsikkert klima har gjort at turistmaskinene brer seg stadig lenger langs kysten, med Sharm el Sheik og Hurghada som de største dragerne. På steder som Makadi Bay og El Gouna er standarden noe høyere, men ikke forvent alt for mye genuin, lokal koloritt.
Egyptreisende som søker fred, ro og en virkelig unik opplevelse, kan derimot ta turen et par mil nordover fra Nuweiba på Sinai-halvøya. Der finner du den prisvinnende Basata Camp, hvis suksess gir håp om at økoturisme også kan ha en fremtid også i Egypt. Dette er en av landets første økolodger, og den ligger svært idyllisk til med utsikt over «fjorden» til Saudi-Arabia og Israel på en klar dag.
> www.egypt.travel

Freetown-halvøya, Sierra Leone

Det er endelig blitt ro i et av verdens fattigste land, etter flere år med krig. Sierra Leone er ikke førstevalget for dem som vil ha det ukomplisert og luksuriøst, men for den eventyrlystne er dette et spennende reisemål. Folk er imøtekommende og vennlige, og i hovedstaden Freetown er engelsk relativt vanlig.
De beste strendene er hovedsakelig konsentrert rundt Freetown-halvøya, men ikke alle er like lett tilgjengelige. I noen tilfeller anbefales det å bruke firehjulsdrevne biler, og mange velger å dra ut til strendene med båt. Da kan du få noen virkelig perler helt for deg selv.
> www.visitsierraleone.org

Oualidia, Marokko

Denne godbiten finner du i en beskyttende lagune på Marokkos atlanterhavskyst. Oualidia (uttales validia) er en trivelig kystlandsby spredt utover den sørlige enden av den elleve kilometer lange lagunen. Kasbahen som flankerer den ble bygget i 1634 av sultan El Oualid.
I tillegg til strendene er surfing en av de store aktivitetene i området. Oalidia er også Marokkos «østershovedstad», noe som er lett å se på landsbyens mange gode sjømatrestauranter.
> www.visitmorocco.com

Bijilo, Gambia

Selv om den øvrige kystlinjen i Gambia ikke er av de flotteste på det afrikanske kontinentet, ligger det innimellom noen virkelige perler. De fleste ligger vest og sør for hovedstaden Banjul.
Her, i Kombo-distriktet, strekker strendene seg utover som perler på en snor. Tommelfingerregelen er at jo lengre sør og vekk fra byen du kommer, jo bedre blir strendene. Bijilo ligger helt i utkanten av turistområdet, stranden er flott, og det er god plass.
> www.visitthegambia.gm

Jambiani, Zanzibar

Øyas beste strender ligger hovedsakelig i nord og øst på øya, og med årene har ryktene om dem ført til et stort innrykk av mennesker. Særlig i nord er det påfallende mange mennesker.
Jambiani er øyas flotteste strand, men den strekker seg flere kilometer langs Det indiske hav, så det er som regel godt med plass likevel. I og med at dette også er hjemsted for mange øyboere, er utbyggingen relativt beskjeden, og landsbyene er trivelige steder å besøke når du går lei av stranda.
Du bør også komme deg ut på havet i en tradisjonell, arabisk dhow. Særlig i solnedgangen er dette en magisk opplevelse.
> www.zanzibar.net

Bom Bom Island, São Tome & Príncipe

Rett vest for Gabon ligger et nesten ukjent ferieparadis. Den demokratiske republikken São Tome og Príncipe er en liten, portugisisktalende nasjon i Guineagulfen, bestående av to øyer. De ble oppdaget på midten av 1400-tallet, og var da ubebodd, men har i dag en spesiell miks av portugisisk og afrikansk kultur.
Landet er fattig, men har en gryende turisme. På Bom Bom-øya er det bygget et par flotte ferieanlegg knyttet til de vakre strendene som omkranser den. Et sted virkelig utenom det vanlige.
> www.saotomeislands.com

Malindi, Kenya

De langsgående korallrevene utenfor Kenyas kystlinje gjør dette området ideelt for dykkere av alle slag.
Lamu-arkipelet har med årene blitt veldig populært, men fordelen med strendene på fastlandet er at du også har muligheten til å bli bedre kjent med landet – og kulturen – innenfor.
Malindi er populært, og det skyldes flere faktorer, blant annet at landsbyen er kåret til Kenyas reneste. Den er dessuten trivelig, med mange gode hoteller og restauranter, og har i tillegg en spennende historie, blant annet som en viktig swahili-bosetting på 1300-tallet. Senere kom portugiserne hit.
Den største attraksjonen er uansett strendene, og de er det mange av.
> www.malindikenya.com

Slik kommer du dit

Fra Norge til det afrikanske kontinent er de eneste direkte ruteflygningene for tiden Norwegians ruter til Agadir og Marrakech i Marokko.
Egypt er en solid etablert charterdestinasjon hos både Ving, Star Tour, Apollo og Detur, mens sistnevnte i tillegg har turer til Tunisia.
Star Tour og Apollo har begge charterturer til Kenya, mens Ving bruker Norwegians flygninger for sine pakketilbud til Marokko.
Ellers har en rekke reiseselskap spesialkompetanse på ulike destinasjoner i Afrika, deriblant Wikstrøm Reiser AS, Escape Travel, Ditt Afrika, Get Africa Travel, Oliven Reiser, Albatros Travel, Jambo Tours, Sabra Tours og Topp Afrika

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir