Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinner takler stress bedre

Les hvorfor det er kvinnen som håndterer stress aller best, ifølge forskere.

(SIDE2): Det er nemlig det primære kvinnelige kjønnshormonet Østrogen som hjelper til med å blokke ut negative effekter på hjernen.

Amerikanske forskere testet hjernekapasiteten på rotter og det viste seg at han-rottene slet med korttidsminne i stressende situasjoner mens hunnrottene ikke lot seg affisere.

Det skriver Daily Mail, onsdag.

Og noen kvinner vil kanskje mene at dette har vi visst i årevis - at kvinner er bedre «multitaskere» enn menn, men nå kan forskerne fortelle hvorfor.

De mener altså at det er kjønnshormonet østrogen som, har en beskyttende effekt når kvinner blir utsatt for stress. Noe som gjør at de klarer å holde «hodet kaldt» og fortsatt utføre de oppgavene de skal.

- Nå har vi funnet ut hvorfor
Selve forsøket ble gjort på følgende måte:

Rottene ble utsatt for utfordringer mennesker ofte står overfor, utfordringer som kan forårsake frustrasjon og følelse av å stå under press. Først ble de presentert for objekter de klarte å huske kort tid etterpå, så ble de utsatt for stress og fikk den samme oppgaven.

Hunnrottene klarte å huske alle objektene de hadde blitt presentert for på et tidligere tidspunkt, mens hannrottene slet med korttidshukommelsen.

Det å ikke klare å huske et objekt du nettopp er blitt presentert for indikerer en forstyrrelse i den delen av hjernen som kontrollerer hukommelse, oppmerksomhet og evne til å fatte beslutninger.

- Tidligere studier har slått fast at kvinner er mer beskyttet mot kronisk stress og nå har vår forskning funnet ut hvorfor, sier leder for studien, Dr Zhen Yan. ved universitetet i Buffalo, USA.

Professoren har tidligere funnet at repeterende stress kan forstyrre denne delen av hjernen hos hannrotter, mens hans siste studie også slår fast at hunnrottene ikke får de samme forstyrrelsene.

Ved å eksponere hannrottene for høye verdier av østrogen, ble også disse beskyttet.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken