Gå til sidens hovedinnhold

Sprengkulden har gitt ny rekord

Vi bruker strøm som aldri før.

Mellom klokken åtte og ni i dag ble det satt ny rekord for strømforbruket i Norge.

Til NA24 sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett at forbruket i Norge var på i underkant av 24 millioner kilowattimer i denne perioden.

Den forrige rekorden var i februar 2001. Da var strømforbruket på 23 millioner kilowattimer her i landet.

- Ingen problemer
Akselsen påpeker overfor NA24 at det høye forbruket ikke er problematisk for det norske strrømnettet. Heller ikke strømprisen har gått i været på grunn av det høye forbruket.

- Det er verdt å merke seg at strømprisen ligger på relativt lave 40 øre per kilowattime, sier Akselsen til NA24.

Statnett, som har ansvaret for linjekapasiteten i Norge, har god kontroll på strømproduksjonen i sprengkulden.

- Det norske strømnettet er robust og godt utbygd, sier Akselsen, som også legger til at det også eer mer å gå på av strømproduksjon her i landet.

Han sier til NA24 at det ikke bare er private forbrukere som har økt etterspørselen etter strøm. Utover høsten har også norsk industri økt etterspørselen, noe som tyder på at industrien er på vei opp av bølgedalen i forbindelse med finanskrisen.

Passer bra med fridag
Strømprisen i Norge påvirkes også av forbruket i de andre nordiske landene, ettersom vi har et samlet kraftmarked. Derfor holdes trolig prisene nede av at svensk og finsk industri har lavere produksjon onsdag.

I Sverige og Finland er det fridag onsdag grunnet at det er trettende dag jul.

Neppe ny rekord
I midten av desember nådde spotprisen, resultatet av de salgsbudene produsentene har lagt inn og de kjøpsønskene som forbrukere, e-verk og andre som kjøper inn kraft over børsen har meldt, rekordhøye nivåer.

Da kom prisen per kilowattime for store deler av markedet opp i hele 11,80 kroner. Det var så høyt at enkelte deler av industrien rett og slett måtte legge ned produksjonen.

Porteføljeforvalter Pål Johannessen i Bergen Energi sa tirsdag til NA24 at vi neppe vil se slike prisnivåer.

- Det generelle bildet er at det er veldig kaldt. Nå ligger temperaturen nesten 13 minusgrader i snitt, noe som vil si nærmere ti gradere kaldere enn normalt. Varslene sier at det vil bli litt kaldere de neste dagene for så å bli varmere til neste uke. Det er tørt og fuelpriser som kull, gass og olje påvirker, men jeg tror vi kan komme til å opprettholde de prisene vi har i dag, sa Johannessen.

Les også: Kuldesjokket kunne vært verre

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken