Knut Arne Risholm (24) fra Bergen har konkurrert i Strongman i snart fem år. 24-åringen er sterk motstander av doping og nå vil han at folk skal innse den skumle trenden med at stadig flere, og yngre, helt ukritisk propper i seg blant annet tabletter og sprøyter uten å tenke på konsekvensene.

- Det blir mer og mer vanlig, særlig blant yngre folk. Jeg vet om folk helt ned i 14-årsalderen som doper seg. Det er spesielt, sier Knut Arne til Side3.

- Kroppene deres er ikke en gang ferdig utviklet og de forstår ikke at de kan ødelegge sin naturlige vekst og helse.

- Veksthormoner har tatt helt av

I en artikkel på Bedretrent.no skriver Knut Arne at han har hatt veldig stor fremgang og at han har hevdet seg bra i konkurranser, helt uten bruk av steroider.

Strongman-deltakeren konkurrerer minst fire ganger i året, avhengig av formen. I fjor ble han blant annet Hordalands tredje sterkeste mann og Norges 13. sterkeste mann i åpen klasse. Han er klar over at dette er en sport hvor det er mye snakk om dopingbruk blant utøverne, men Knut Arne påpeker at det ikke bare er i denne muskelsporten det er mistanke om doping.

- Det blir bare mer og mer doping i all slags type sport. I muskelsport-konkurranser som for eksempel Strongman kan det nok være mer synlig, men det er minst like vanlig i andre type sport og idretter. Dopingpreparater innebærer ulovlige midler som gir en anabol effekt, som for eksempel anabole steroider, men det involverer også ulovlig bruk av prestasjonsfremmende midler, forklarer Knut Arne.

- Dette er medisinske midler og de fleste kan ikke nok om midlene. Folk forstår ikke at dette er medisiner som har bivirkninger. Folk er for lite skeptiske til hva de putter inn i kroppen. Det er jo rart at vi leser bakpå alle matvarer og analyser ingredienslister for å se hva produktet er laget av og hvor det kommer fra. Men så kan folk kjøpe steroider på gaten og produkter laget i en kjeller, og ikke i klinisk miljø, helt uten innholdsfortegnelse eller lignende... At folk tør å stole på produktet!? sier 24-åringen.

- Særlig veksthormoner har tatt helt av, mener han.

En tikkende bombe

Selv er Knut Arne tydelig på at han aldri har brukt eller kommer til å bruke ulovlige preparater.

- Jeg kan si ja takk til en dopingprøve når som helst. På det treningssenteret jeg trener på er det slik at de ringer til Antidoping Norge hvis de har mistanke om at noen tar dop. Men samtidig så skjønner jeg at folk blir skeptiske. Jeg opplever jo selv å tenke at mange jeg ser opp til, ikke kan være dopingfrie, forteller han.

Det er en kjent sak at treningssentre kan søke om dopingkontroll ved mistanke om ulovlig dopingbruk på gymmet, men mange steder blir mistanken kun en mistanke. Mange skylder på at dopingtester er dyrt, men StrongmanKnut tror også at treningskjedene er redd for å miste medlemmer og dermed medlemskapsinntekter.

- De skal virke så profesjonelle, men selv om et senter mistenker en eller flere for dopingbruk, så frykter de nok å miste flere medlemmer hvis noen blir kastet ut, kanskje særlig hvis det er snakk om et populært medlem som har utmerket seg i en større gjeng, sier 24-åringen.

Samtidig understreker Knut Arne at han synes Antidoping Norge gjør et bra arbeid, men at det ikke er nok penger og ansatte til å forebygge dopingbruk.

- De prioriterer konkurranseutøvere og sportsgrenser med mye penger. Det finnes mange tiltak som kan gjøres for å få ned bruken av dopingmidler i treningsmiljøer og ulike idretter, og ett tiltak er at Antidoping Norge og politiet får mer penger og ressurser.

Men det viktigste mener likevel StrongmanKnut er at folk må endre holdning.
- Det er holdningene som er verst. Folk må gå inn i seg selv og tenke på konsekvensene. Doping, som blant annet inkluderer å ta anabole steroider, er ulovlig, påpeker han.

- Det er også mange som sier de har kontroll, men selv om en undersøkelse kanskje viser at hjertet ditt ser greit ut i dag, så vet du aldri hvor mye kroppen din tåler. Man går rundt som en tikkende bombe.

Kan føre til døden

Knut Arne tror det er flere grunner til at det stadig er en økning i dopingbruk når det gjelder trening og idrett.

- Noen har kun fokus på utseende, mens andre bare vil bli best i en type sport, koste hva det koste vil. De vil bare bli gode og det er ikke snakk om velvære, forteller han.

- Andre ganger kan det være en kombinasjon av å ville se bra ut samtidig som man blir sterkere. Noen sliter med selvbilde, mens andre har kjempegod selvtillit. Dette er et tema man kan diskutere seg grønn på, fortsetter Strongman-utøveren.

- Det er en ting at folk vil bli sterkere eller få en bedre fysikk, men når det gjelder doping så kan det stå om liv og død. Mange tenker at det ikke er farlig, men folk har dødd av dette! Selv om det kan virke som at doping har mange fordeler, så er det minst tre ganger så mange ulemper. Jeg har sett mange som har tatt det, og også hvordan de sliter etterpå med de negative sidene som både går på det mentale og det fysiske.

StrongmanKnut vil også understreke at du kan nå dine fleste mål som dopingfri, men at det mest sannsynlig vil ta litt lenger tid.

- Noen har bedre gener enn andre til å bli bygge styrke og muskler eller utholdenhet, mens andre kanskje også enkelt og greit har talent. Men du kan nå mye lengre enn det du selv er klar over, det kreves bare en del tålmodighet og smart trening!