(BIIPMAG): En undersøkelse fra Universitetet i Bergen viser at norske studenters kunnskaper om kulturarven er blitt kraftig redusert på ti år.

Aner ikke hvem de er
Personligheter som Franz Kafka, Gustav Vigeland og Dag Solstad er fullstendig ukjent for svært mange studenter, skriver bt.no.

Men ikke bare er den historiske arven blitt mindre kjent. Studentene bruker langt mindre tid på kulturelle aktiviteter. Kino, teater, klassiske konserter og bøker er interesser som står lengre ned på listen over happenings for 2009-studentene.

- Men de som oppsøker dette kommer fra det samme sosiale segmentet; fra husholdninger med høy kulturell og økonomisk kapital. I 1998 så vi studenter fra arbeiderklassen i denne gruppen, som gjerne hadde en mor med interesse for litteratur eller kunst. I dag er denne gruppen mye mindre, sier professor Jostein Gripsrund, som står bak undersøkelsen til avisa.

- Ikke samme kunnskaper som før
Studentene selv håper undersøkelsen tar feil, men sier vanene har endret seg på ti år.

- Studentene er mer opptatte av spesifikke ting i dag og har kanskje ikke de samme allmennkunnskapene som før. Hvorfor skal vi ta ex.phil? Mange forstår ikke det. Det har med veiledningen vi får helt fra ungdomsskolen av å gjøre, sier leder Kaia Tetlie i Studentersamfunnet i Bergen til bt.no.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!