Antall boligsalg har eksplodert i sommer, med en økning på over 18 prosent sammenlignet med juni i fjor. Det viser eiendomsmeglernes offisielle prisstatistikk basert på omsetninger registrert på Finn.no.

Les også: Enorm vekst i boligprisene

Økningen i boligsalg skyldes hovedsaklig vordende studenter som har med seg far og mor på slep under boligjakten.

Og de flytter ikke inn i hva som helst.

Studenter mest aktive
Eiendomsmegler Stian Grøtte merker godt at boligmarkedet i Bergen er brennhett, der de ivrigste kjøperne er ungdom utenbysfra som skal begynne å studere i byen.

- Det tikker jevnt og trutt inn telefoner og e-poster. Og det er langt fra bare studenthybler de vordende akademikerne er ute etter, sier daglig leder og partner i Privatmegleren i Bergen Stian Grøtte til NA24.

Far og sønn kom med fly
Nylig fikk megleren besøk av far og sønn som kom fra Trondheim med fly for å se på studenthybler for den blivende student. Den første de ville se nærmere på var en leilighet på 87 kvadratmeter. Prisantydningen var 3,6 millioner kroner.

Den falt ikke helt i smak, og sønnen endte opp med en annen bolig.

- De kjøpte til slutt en leilighet et annet sted i byen til rundt 3,7 millioner kroner, sier Grøtte.

Han var nylig ansvarlig for en visning av en sokkelleilighet på 44 kvadratmeter til en annonsert pris på 1,32 millioner kroner.

- Majoriteten av de 17 som kom på visning var studenter, sier Grøtte.

Dobbel pris på fem år
En av meglerens historier fra noen år tilbake vitner til at det kan lønne seg å investere i egen bolig i stedet for å bevege seg ut på leiemarkedet.

- Jeg husker godt tilbake til 1998 da jeg solgte min første leilighet til en kommende jurist. Leiligheten var en sokkelleilighet på 55 kvadratmeter like utenfor Bergen sentrum. Prisantydningen var 490.000 kroner og leiligheten ble solgt for 610.000 kroner. Vi tenkte den gang at dette var galskap for en student. Han solgte leiligheten fem år senere for litt over 1,2 millioner, forteller Grøtte.

Lønner seg å eie
Selv mener han det for svært mange kan lønne seg å kjøpe fremfor å leie.

- Med dagens lave boligrente og rentefradrag er kostnadene ved lånet historisk sett lave. Etter å ha leid i tre til fem år kan man mest sannsynlig realisere en pen verdistigning ved salg av boligen. Ingen dum måte å redusere studielånet sitt på, sier Grøtte.

Synd på dem som må leie
Han skjønner at ikke alle har muligheten til å kjøpe.

- Høye og økende priser, og med innskrenkede muligheter for førstegangskjøpere i landets banker, er man ofte avhengig av både oppsparte midler og hjelp fra foreldre, innrømmer han.

Les mer: Vanskeligere å få boliglån

Han synes synd på dem som tvinges ut i leiemarkedet.

- Leieprisene har også økt kraftig de siste årene, og utvalget, særlig i sommermånedene, er tynt. Studentboligene til SIB i Bergen er allerede revet bort, og ventelistene er firesifret, sier Grøtte.

Les også: Mannen som gjør det vanskelig å få lån gir deg råd

Studenter i budkø i Oslo
Situasjonen er akkurat den samme i Oslo, ifølge megler Thomas Solberg Amundsen i Aktiv Eiendom Majorstua.

- Vi opplever den heteste juli-måned på mange år, sier han til NA24.

Kontoret hans har bevisst hatt godt med folk på jobb både i juni og juli.

- Vi hadde en mistanke om mange studenter som skal flytte til Oslo ønsker å kjøpe bolig. Og det har i høyeste grad slått til, sier Solberg Amundsen.

Les også: Norsk ungdom flytter ut i fattigdom

På en visning i forrige uke fikk Solberg Amundsen syv bud på en bolig til rundt to millioner kroner.

- Samtlige kjøpere var studenter, sier han.

Langt over takst
For to uker siden solgte Solberg Amundsen to boliger, én på Sandaker og én på Majorstua. Begge kjøperne var nyankomne studenter.

Og boligene går langt over takst, ifølge Solberg Amundsen.

Boligen på Sandaker hadde en prisantydning på 990.000 kroner og gikk for 1,15 millioner kroner. Leiligheten på Majorstua hadde en prisantydning på 1,49 millioner og gikk for 1,65 millioner kroner.

- Jeg solgte også nylig en leilighet til en kar som skal begynne på Politihøgskolen. Prisantydningen var 2,39 millioner, men studenten bød til slutt 2,5 millioner kroner, sier Solberg Amundsen.

Foreldre hjelper åtte av ti
- Hvordan finansierer ungdommen boligkjøpet?

- Jeg vil anslå at to av ti har klart å spare opp penger selv. I åtte av ti tilfeller er det mor og far som hjelper til økonomisk, sier han.

Les også: Her er nødhjelpen til unge låntakere

Typiske studentboliger ligger i prisklassen én til 2,5 millioner kroner.

- Alle boligene vi har lagt ut i sommer i denne prisklassen har omtrent blitt revet bort, sier han.

Høye leiepriser – lav boliglånsrente
Han mener det er to hovedfaktorer som gjør at unge studenter velger å kjøpe i stedet for å leie.

- Prisnivået på leiemarkedet har steget stygt de siste par årene. Samtidig er boligrenta lav og mange finner ut at det lønner seg å kjøpe i stedet for å leie.

- Bankene har blitt strengere med å gi lån til folk med liten eller ingen egenkapital?

- Det er riktig. Men som sagt – i åtte av ti tilfeller får de unge kjøperne hjelp av foreldrene. Og for de heldige dette gjelder er det en smart investering, mener vestkantmegleren.

Usikkerheten borte
Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer deler oppfatningen om at boligmarkedet er hett i sommer.

- Vi har hatt et par år med usikkerhet i boligmarkedet. Vi ser nå at det er et tilbakelagt stadium. De høye leieprisene i landets pressområder, og spesielt Oslo, gjør at det i svært mange tilfeller lønner seg å kjøpe fremfor å leie, sier Dreyer.

Han mener det er naturlig at foreldrene bistår barna.

- Bankene er strengere med å gi lån til førstegangsetablerere. Det betyr at uten hjelp fra foreldrene blir det umulig for barna å komme seg inn i boligmarkedet, sier Dreyer.

Hett i juni
Også i juni var det uvanlig stor aktivitet i det norske boligmarkedet, da antall boligsalg økte med over 18 prosent sammenlignet med juni 2009.

- Med den sterke juni-omsetningen kan vi oppsummere det første halvåret med å ha vært svært godt med hensyn til både boligomsetning og prisutvikling. En økning på 11 prosent i omsetningen sammenlignet med første halvår i fjor må sies å være sterkt, sier Dreyer.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)