Gå til sidens hovedinnhold

Lei av nudler og spagetti?

Slik lager du gode og sunne middager uten at det går utover matbudsjettet. Se forslag til 2 ukers middagsmeny.

(SIDE2): Det viktigste er å planlegge.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Ikke kast mat
Først og fremst bør du ta deg tid til å sette opp en ukesmeny. Da slipper du å tenke på hva du skal ha til middag samtidig som det reduserer impulskjøp og du sparer penger.

Det minst økonomiske er å kaste mat. Blir det igjen rester kan du bruke dette til lunsj eller som ingrediens i middagen dagen etter. Sjekk holdbarhetsdatoen til ferskvarer når du er i butikken. Vær også oppmerksom på at salat og mange grønnsaker har dårlig holdbarhet.

Ulike priser
De ulike matbutikkene har ulike tilbud fra uke til uke. Sjekk ut tilbudsavisen i de forskjellige butikkene for å spare penger. Det finnes også egne billigvarer i butikkene, og kvaliteten på disse produktene er ved de fleste tilfeller like bra som de kjente merkeproduktene.

Husk også at du kan fryse ned mange matvarer hvis du finner gode tilbud. Unngå å småhandle på bensinstasjoner og kiosker har høyere priser på mat- og drikkevarer enn i butikkene. Rent vann er den beste tørstedrikken samtidig som det er sunt og gratis.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Middagsforslag - Uke 1:

Mandag - Laks med hjemmelaget potetstappe og glaserte gulrotstaver, 2 porsjoner
2 stk laksefilet (150 gram per stk)
3 - 4 poteter
3 gulrøtter
2 ts sukker
4 ss smør
Salt og pepper

Krydre laksen med salt og pepper. Stek laksefiletene i cirka 4 minutter på hver side på middels varme. Kok potetene møre, mos dem og bland inn to teskjeer smør. Smak til med salt og pepper. Skrell og skjær opp gulroten i staver. Stek disse under omrøring i resten av smøret med sukkeret i cirka seks-syv minutter. Server laksen med potetmos og glaserte gulrøtter.

Les også:Tirsdag - Risotto, 3-4 porsjoner

1 båt revet hvitløk


3 dl arborioris (risottoris)


11 dl hønsebuljong (utblandet)


3 ss smør


¾ dl revet parmesan

Fres presset hvitløk i olje i en kjele i cirka 30 sekunder. Tilsett ris og 3 dl buljong. La det hele småkoke under omrøring til all væsken er absorbert. Fortsett med å helle på buljong i fire omganger. All væske skal vare absorbert før neste omgang blir tilsatt. Koketiden til sammen er cirka 20 minutter. Riskornene skal være myke, men faste. Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør og parmesan til slutt. Dette er en basisoppskrift for risotto. Tilsett det du selv måtte ønske, for eksempel skinkebiter, erter, maiskorn, gulrot, squash, biter av kyllingfilet og så videre.

Hvilke yrker passer du best til? Ta testen her.

Onsdag - Grove fiskekaker med råkostsalat og gressløksmør, 2 porsjoner
4 fiskekaker
1 sitron (sitronsaft)
1 ts sukker
3 - 4 gulrøtter
3 - 4 poteter
1 gul løk
Gressløk (Gjerne fersk)

Varm fiskekakene i ovnen på 160 grader i 8-10 minutter. Finhakk løken og brun til lett gyllen i cirka 100 gram smør. Smak til med finhakket gressløk og litt pepper. Rasp gulrøtter og bland med 2 ss sitronsaft og 1/2 ts sukker. Server med kokte poteter.

Les også:

Torsdag - Middagsomelett, 1 porsjon
2 stk egg
2 ss vann
¼ ts salt
½ ss margarin til steking
3 skiver kokt skinke i strimler
3 ss revet hvitost
1/2 stk liten rød paprika i terninger

Visp sammen egg, vann og salt. Pannen må være så varm at margarinen freser når den slippes i. Hell i røren og trekk den stivnede røren inn mot midten. Legg skinkestrimler, revet ost og paprikaterninger på den ene halvparten når eggeblandingen er nesten stivnet. La omeletten steke noen sekunder før den andre halvparten brettes over. Server nylaget omelett med godt brød og salat.

Få svar på studie- og karrierespørsmål her.

Fredag - Wok med chili og banan, 2 porsjoner
300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje til steking
1 ts hakket frisk ingefær
2 stk banan
½ dl cashewnøtter
3 ss søt chilisaus

Stek svinekjøttet sammen med hakket ingefær i panne/wok. Tilsett skivede bananer og nøtter, og vend det forsiktig sammen med kjøttet. Bland i chilisaus og server med ris eller nudler. Server gjerne en råkostsalat ved siden av for å gjøre middagen enda sunnere. Bland sammen revet gulrot, hodekål, strimlet vårløk og presset sitron.

Les også:

Lørdag - Hjemmelaget hamburger, 2 porsjoner
300 gram karbonadedeig
1 egg
1 liten chili
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
Smør/olje til steking
Salatblad
Agurk
Tomat
Løk

Bland sammen karbonadedeig, 1 egg, krydder og finhakket hvitløk, sjalottløk og chili. Form til fire hamburgere og stek i stekepanne. Bruk først høy varme til du får ordentlig stekeskorpe, og deretter på svakere varme til de er gjennomstekt. Legg hamburger, salat, tomat, agurk og løk i grove hamburgerbrød. Om du ønsker kan du ha på en liten klatt dressing/ketsjup/sennep. (Du får kjøpt grove hamburgerbrød i butikken, men det beste er selvfølgelig å bake de selv).

Siste nytt fra Side2: Klikk her!

Søndag - Pølselapskaus, 2 porsjoner
2 stk kjøttpølser i biter
4 poteter i terninger
¼ stk løk , grovhakket
2 gulrøtter i terninger
1 skive kålrot i terninger
1 stk persillerot i små terninger
5 dl vann
Salt og pepper
Vask, rens og del opp poteter og grønnsaker. Kok opp vannet i en kjele og ha i potetene og grønnsakene. Når potetene og grønnsakene er nesten møre, tilsettes pølsebitene. La alt trekke noen minutter til det er varmt. Smak til med salt og pepper. Server med flatbrød.

Les også:

Middagsforslag - Uke 2

Mandag - Ovnsbakt paprika med kjøttdeigfyll, 2 porsjoner
200 g kjøttdeig (Velg karbonadedeig for sunnere versjon)
½ stk hakket løk
½ ts salt
½ ts chilipulver
2 stk gul, grønn eller rød paprika
1 dl revet hvitost
1 ½ dl matfløte
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 ss hakkede friske urter (for eksempel rosmarin, basilikum, timian)

Skjær av toppen på paprikaene og fjern frøene. Fres løk og kjøttdeig i panne med litt olje. Dryss over krydder. Legg paprikaene i en stor ildfast form og fyll dem med kjøttdeigblandingen. Legg paprikaene i en stor ildfast form, dryss over ost, og hell fløten i formen. Dryss salt, pepper og urter i fløten.5. Sett formen i ovnen ved 200 grader, og stek i cirka 20-25 minutter. Server med pasta eller brød.

Karriererådgiveren tipser: Slik skriver du en CV

Tirsdag - Hjemmelaget fiskegrateng, 4 porsjoner
3 ss hvetemel
4 dl melk
75 g makaroni
¼ stk purre
1 ts salt
¼ ts malt hvit pepper
400 g torskefilet eller annen kokt, hvit fisk
4 egg
1 dl revet hvitost
½ dl griljermel

Lag en tykk, hvit saus av mel og melk, og avkjøl den noe. Tilsett kokt makaroni, tynne purreringer og krydder. Ha i biter med kokt fisk. Både fersk, salt og røkt fisk kan brukes. Bland én og én eggeplomme inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn.Hell blandingen over i en godt smurt ildfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen. Stek i stekeovnen ved 200-225 grader i cirka 40 minutter til gratengen har hevet seg og blitt gyllen. Server med kokte gulrøtter og nykokte poteter. Lettrømme kan passe som saus.

Les også:

Onsdag - Kyllinggryte med kikerter, 2 porsjoner
InIngredienser
2 ½ stk kyllingfilet
½ stk løk
1 båt hvitløk
1 ss olje til steking
½ boks hermetiske tomater
½ stk finhakket rød chili
½ boks hermetiske kikerter
½ ts sukker
salt og pepper

Skjær kyllingfiletene i passe store biter og stek dem i olje i en gryte sammen med hakket løk og hvitløk. Tilsett hakket chili, hermetiske tomater og kikerter. La alt bli varmt og smak til med salt, pepper og litt sukker.

Server kyllinggryten med godt brød eller ris.

Torsdag - Hjemmelaget fiskesuppe, 2 porsjoner
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl melk
2 dl fløte
3 dl vann + fiskebuljong (eller kraft om du har tilgang på det)
frisk dill
1 potet
1 gulrot
1 stang selleri
1 vårløk
1 laksefilet, delt i kvadratiske biter på ca 1 x 1 cm
200 g pillede reker
Salt og pepper

Lag saus ved å smelte smør og rør inn melet. Spe med melk, fløte og vann med buljongterning/kraft. La dette koke ved lav varme i 5 minuntter. Ha i potet, selleri og gulrot som du har delt opp i biter. La dette småkoke i nye fem minutter til grønnsakene blir møre. Tilsett fiskebitene og la suppen trekke på lav varme i fem minutter. Smak til med salt og pepper. Rett før servering tilsetter du hakket vårløk og reker. Pynt med dill og server med godt brød eller flatbrød ved siden av.

Les også:

Fredag - Fylte pitabrød (gjerne fullkornspita)
Fyll opp pitabrødet med det du ønsker. For eksempel en karbonade eller en fiskekaken sammen med salatbladet, tomatskiver og løkringer samt ketsjup og sennep. Ost, skinke, paprika, agurk og ruccolasalat med noen teskjeer pesto smaker også godt.

Kyllingbiter med karridressing, couscous og salat gir deg et indiskinspirert pitabrød. Her er alt lov!

Lørdag - Kyllingfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker og stekte poteter, 2 porsjoner
2 stk kyllingfilet
4 gulrøtter
1 skive kålrot
1/2 persillerot
5-6 småpoteter
1 fedd hvitløk
1- 2 ss olje (For eksempel rapsolje)
Havsalt
Pepper

Skrell og skjær opp rotgrønnsakene i staver. Legg i smurt ildfast form og stek på 20-25 minutter ved 200 grader. Skjær opp potetene i båter, ha over knust hvitløk, olje, havsalt og pepper. Stek på 200 grader i cirka 40-45 minutter avhengig av hvor store potetbåtene er. Stek kyllingfileten hel i stekepannen og server.

Søndag - Spicy couscoussalat (4 porsjoner)
500 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss rapsolje til steking
2 båt hvitløk , finhakket
1 pose tacokrydder
½ dl vann
4 ½ dl couscous
4 stk tomat i terninger
½ stk slangeagurk i terninger
1 stk lime , skall og saft
1 bunt bladpersille , grovhakket

Brun kjøttstrimlene i varm panne sammen med hvitløk. Tilsetter tacokrydder og vann, og kok opp. Kok couscous etter anvisning på pakken. Bland kjøtt, couscous, tomater, agurk, limesaft/-skall og bladpersille.

Kommentarer til denne saken