(SIDE2): Å få i seg for mye fruktose og glykose kan gjøre at det genet som regulerer nivåene av testosteron og østrogen i kroppene våre ikke fungerer. Det viser en ny studie gjort på mus og menneskeceller som er publisert i Journal of Clinical Investigation denne måneden.

Det melder Science Daily torsdag.

Dropp raske karbohydrater
Denne studien understreker bare viktigheten av de offentlige anbefalingene om å spise mindre sukker og raske karbohydrater.

Sukker blir omdannet i leveren. Har man et for sukkerholdig kosthold, omdanner leveren sukkeret til lipider.

Ved hjelp av mus og cellekultur fra menneskelig lever oppdaget forskerne at ved stor produksjon av lipider kapitulerte genet som kalles sex hormone binding globulin (SHBG). Det reduserer SHBG-proteinet i blodet.

Dette proteinet spiller en nøkkelrolle i kontrollen av mengden østrogen og testosteron som er tilgjengelig i kroppen.

Kan gi kviser og sterilitet
Hvis det er lite SHBG protein, vil mer østrogen og testosteron bli utløst i kroppen. Dette kan medføre kviser, sterilitet, polysykliske eggstokker og livmorkreft hos overvektige kvinner. Unormale mengder av SHBG kan også forstyrre den fine balansen mellom østrogen og testosteron, som assosieres med hjerte- og karsykdommer, spesielt hos kvinner.

- De nye funnene gjør at vi kan bruke SHBG som en markør for å måle leverfunksjonen lenge før symptomene melder seg, sier Dr. Geoffrey Hammond, studiens sjefsforsker.

Forskningen ble gjort med støtte fra Canadian Institutes of Health Research, the Michael Smith Foundation for Health Research, og BC Children’s Hospital Foundation.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med oss? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!