Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke kvitt deg med lånet

Mange prioriterer i helt feil rekkefølge, mener kjendisøkonom.

Studielån er det billigste lånet du vil kunne få, da det har de beste betingelsene for deg som lånetaker.

I skrivende øyeblikk er den flytende renten 2,575 prosent - og frem til helgen kan du få veldig gunstig fastrente. Noe av det minst gunstige du kan gjøre er å betale ned studielånet raskere.

- Mitt råd er uansett å ta i mot støtte fra Lånekassen. Studielånet er rentefritt mens du studerer og hvis du ikke trenger å bruke alt sett det til side til høyest mulig rente, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe til Nettavisen NA24.

Det er hun ikke alene om å mene.

- Når det gjelder studielån er det et lån du ikke bør haste med å betale ned. Grunnen til det er at det er et lån med gunstige rentebetingelser, sier forbrukerøkonom i DnB Silje Sandmæl til Nettavisen NA24.

Studielånet er gunstig fordi det er personlig, hvis økonomien er trang så kan du søke om betalingsutsettelse, du kan få rentefritak hvis du er dårlig øknomisk stilt, hvis man er arbeidsufør kan man få deler eller hele lånet slettet og ved dødsfall blir studielånet slettet.

- Studielånet går ikke i arv. Det vil ikke skje med noen andre lån. Det er noe som er unikt med studielånet, mener Sandmæl.

Dette er også betingelser du eller ville måttet betalt for ved andre typer lån.

Prioriterer feil
- Når det kommer til lån lever mange unge i bakvendtland. De prioriterer å betale ned lån med lav rente i stedet for lån med høy rente. Man bør prioritere å betale ned lån med høy rente, slik som billån, forbrukslån og kredittkort, sier Sandmæl.

Når man er ung handler det om å ta de rikig valgene i rikitg rekkefølge. Ifølge forbrukerøkonomen er det lurt å komme seg inn på boligmarkedet og betale ned på boliglån.

Har du noe til overs?
Hvis du ikke bruker deler av lånet eller sitter igjen med noe etter studietiden, bruk det til for eksempel kjøp av bolig.

- Hvis du sitter igjen med ubrukt lån kan det være smart å bruke det som lån til kjøp av bolig. Det er smart fordi studielånet er så gunstig. Rentebetingelsene er konkurransedyktige for boliglån, forteller Warloe.

Det kan også være lurt å sette pengene til side med høyest mulig rente.

- Hvis du får plassert sparepenger til en høyere rente så lønner det seg å beholde studielånet fremfor å betale ned. Jeg ville betalt det ned hvis renteforskjellen mellom innskuddsrenten og lånerenten var liten, forteller Warloe. Hun ville altså ikke tatt seg bryet med å følge med på rentedifferansen med mindre forskjellen på lånerenten og innskuddsrenten er såpass at det er verdt det.

Søk fastrente nå
Kundene til Lånekassen kan nå binde renten til en rekodlav fastrente. Fem til midnatt søndag kan du bindre renten til 2,280 prosent for tre år, 2,379 prosent for fem år og 2,771 prosent for ti års bindingstid. Den flytende renten blir derimot stående på 2,575.

- Jeg anbefaler binding for ti år nå, det kan være gunstig, sier Sandmæl, som poengterer at fastrenten for ti år nå har kommet under 3 prosent, noe som er tidenes laveste.

Fredag formidag var det kun 5.288 av 274.000 mulige som hadde søkt fastrente.

Kommentarer til denne saken