Gå til sidens hovedinnhold

I januar blir studielånet dyrere

420.000 nordmenn ligger an til dyrere studielån.

Januar blir studielånet litt dyrere for omtrent 420.000 personer i Norge - i alle fall hvis regjeringen får det som den vil, skriver Nord 24.

Årsaken er at Høyre og Frp i sitt forslag til statsbudsjett for 2015 varsler at de vil øke statens rentepåslag på utdanningslån fra 1 prosent til 1,25 prosent.

Det betyr at alle med flytende rente på studielånet må belage seg på en høyere månedlig utgift enn tidligere, dersom forslaget blir stående når det endelige statsbudsjettet bankes gjennom på Stortinget i desember.

- Dette vil gjelde fra 1. januar for de som har flytende rente hos oss, med forbehold om at forslaget går gjennom i Stortinget. De som har fastrenteavtaler fra før, vil ikke bli påvirket av renteendringen, sier kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, Anne-Berit Herstad.

Klokkeslettet avgjør

Hun opplyser at alle som bandt renten etter statsbudsjettet ble offentlig 8. oktober klokken 10.00, vil få rentepåslaget.

300 av dem som har studielån i dag, har for tiden flytende rente.

Lånekassen har på sine nettsider regnet ut hvor mye renteendringen vil utgjøre i forskjell for folk med studielån.

Har du 300.000 igjen i lån, vil regjeringens forslag koste deg 39 kroner ekstra per måned. Er gjelda på 200.000 kroner, må du ut med 25 kroner ekstra.

Regjeringen: - Ikke urimelig

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet skriver i en epost, som er formidlet via departementets informasjonsavdeling, at begrunnelsen for å ha et rentepåslag utover markedsrenten er at studielån gis uten sikkerhet.

Påslaget skal bidra til å dekke de tapene staten har på utlån til elever og studenter, i tillegg til administrasjonskostnadene.

- Det er to andre statlige låneordninger, gjennom Husbanken og Statens pensjonskasse, der lån er sikret gjennom pant i bolig. Disse har fått økt rentepåslaget i 2014. Det er derfor ikke urimelig at også rentepåslaget for utdanningslån økes noe. Utdanningslån gis uten noen sikkerhet, men er likefullt lån. Lån i Lånekassen er og forblir rentefritt under utdanningen. Rentene begynner ikke å løpe før den er ferdig. Dermed er det fortsatt et svært billig lån selv om rentepåslaget øker med et kvart prosentpoeng, skriver statssekretær Pedersen, som er finansmann og medeier i meglerhuset Arctic Securities.

Les flere saker fra Nord 24 her.

Kommentarer til denne saken