(Side2:) Det å studere er en serie med løping inn mot en murvegg helt til murveggen faktisk faller. Noen ganger faller den på første forsøk, mens du andre ganger må løpe så mye at hodepine blir en normalsituasjon. Virkeligheten vil slå deg uansett om du tar etterutdanning, går på videregående eller starter på et eller annet høyere studie.

Uansett hva du studerer og hvor vanskelig du egentlig synes materien er så kan det være greit å styre unna noen tabber. Å sette rak kurs rett mot innsjøen av feil andre har gjort vil, samme hvilken vei man vrir Rubiks kube, være dumt.

Under har vi identifisert fem vanlige, men likevel ganske så dumme tabber. Har du noen egne erfaringer foreslår vi at du bruker kommentarfeltet du finner nederst på denne siden.

1. Les alt
Selvfølgelig skal du få med deg mest mulig av pensum, men faktum er at det alltid er en del ekstra fett rundt kjøttet du faktisk skal få med deg. Akkurat som en middels overvektig mann i 40-årene har en tynn 20-åring inne i seg er det slik med pensumbøker også. Spesielt hvis du har en del engelskspråklige. Ingen elsker å fylle på med gjentagelser og ekstrainformasjon som britiske og amerikanske skolebokforfattere. Spørsmålet er selvfølgelig hva du skal lese. Et godt hint er å høre på foreleser/lærer, sjekke fagets innhold i skolens dokumentasjon og lese det som står i pensumlisten. Det er litt kjedelig å oppdage sånn halvveis ut i et skoleår/semester at det bare var kapittel 13 av 30 som var pensum...

2. Lese for lite
Den motsatte tabben er like ille. Leser du for lite og for sjeldent har du ingen mulighet til å stille spørsmål ved ting du ikke forstår, eller se den store sammenhengen før det er for sent. Hjernen vår er slik at den elsker oppgaver den kan kna litt på, og mye av det du leser er stoff som er i sammenheng med hverandre. Eksempelvis er det litt vanskelig å se hvordan en despot kunne komme til makten i Tyskland på 30-tallet om du ikke har fått med deg 1.verdenskrig...

3. Gi opp på første oppgave
Dette gjelder alt fra lekser, til hjemmeoppgaver og eksamen. Alt for mange studenter og skoleelever mister motet hvis det skulle være slik at de opplever den første oppgaven som en utfordring større enn å klatre opp Mount Everest. Svært ofte er det stor variasjon på oppgavene du har fått, og kan du ikke den første så kan det fort være at du kan nummer to. Husk også at hvis det er en leddoppgave (det vil si at en oppgave er delt opp i flere deler), og du ikke klarer den første av dem - så kan du skrive at du ikke klarte det og prøve deg på neste ledd ved å oppgi et utgangspunkt for svar på den første delen. Merkelig nok så synes både sensorer og lærere flest at det er fint at du viser hva du kan...

4. Høre for mye på andre
Andre elever og studenter har alle sin egen teori om hva man bør lese, og hva som er viktig på prøver. Den eneste som faktisk har virkelig informasjon er lærer/veileder. Skal du høre på noen så er det dette.

5. Alltid gå på de siste forelesningene/timene før prøver og eksamen
En lærer eller foreleser elsker å ha elever som gjør det bra på prøver og eksamen. Du kan tenke deg selv - det er litt som å plante roser. Mye morsommere hvis de faktisk vokser opp istedenfor å visne. De siste timene før en eksamen vil alltid gi deg gode hint om hva du bør lese og hva du bør konsentrere deg om.

Har du noen gode tips? Bruk kommentarfeltet under.