(SIDE2:) De fleste skuespillere bruker en stuntmann til å gjøre de skumleste oppgavene. Men det er ikke hvem som helst som kan bli stuntmenn. For å lære seg teknikkene, finnes det egne stuntskoler.

Australske Stunt Academy er en av verdens fremste skoler for stuntmenn.

Atletiske folk
Rektor og grunnlegger Colin Handley har jobbet med stjerner som Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone og Jean-Claude Van Damme. Han har vært skuespiller, stuntmann og statist i en lang rekke film- og TV-prosjekter, og har jobbet med stuntene i blant annet «Baywatch».

Handley forteller Side2 at ikke alle kan bli gode stuntmenn.

- Stuntmenn er unike personer som har et sterkt ønske om å jobbe i en industri hvor ferdighetene dine stadig blir brukt, motet ditt testes og hvor du trenger tålmodighet og iherdighet, sier han.

Handley er ikke i tvil om hva slags personer som passer i yrket:

- Folk som er atletiske, liker fart og spenning, jobber godt som del av et team og har bakgrunn fra enten kampsport, turn, biler eller motorsykler, sier han.

Mange teknikker
Rundt 60 elever tas inn på skolen hvert år. Det første de lærer, er det viktigste innen kroppskontroll: Fall, trampoline, scenekamp, rappellering og kjøretøykontroll.

Fallteknikker de tidlig lærer, er blant annet å kastes bakover, å stupe framover og å rulle. På trampolinen lærer de teknikker som de kan bruke i scener hvor de skal fly eller falle fra høyder. De øver også på bruk av liner i flyscener. Kjøretøyopplæringen inkluderer å snu bilen 180 grader, krasje og å skli med bilen.

De lærer også ulike rappelleringsmetoder og hvordan de skal takle angrep med våpen og eksplosjoner. Scenekamp er også en viktig del av stuntopplæringen. Elevene får blant annet lære teknikker i kampsport, våpenbruk, gjengslagsmål og gateslagsmål.

I vannet lærer elevene hvordan de skal falle ut fra båter, å bli slept etter en båt og undervannsslåssing. Andre teknikker inkluderer å falle trygt ned trapper og gjennom vinduer.

- Vi prøver å lære stuntelevene våre mange av de ferdighetene som kreves av stuntmenn, sammen med samarbeid, sikkerhet, skuespill, forståelse av kameravinkler og teknikker, sier Handley.

De har også teoretiske fag som tar for seg sikkerhet og samarbeid, skuespill, markedsføring og hjelp med å skaffe seg jobb.

Få ulykker
Det er heldigvis få ulykker ved skolen.

- Vanligvis er det noe smått og enkelt som fører til ulykker, fordi folk blir selvtilfredse og ukonsentrerte, sier Handley.

Les mer om Stunt Academy her.