(SIDE2): Mange drømmer om en karriere innen styling, makeup og mote, og det er liten tvil om at det kan være en fascinerende vei å gå.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Personligheter som Jan Thomas har lykkes, og gjort seg bemerket i media, og hans måte å leve på kan for mange virke både spennende og glamorøst.

Ikke bare glamorøst
Å være stylist byr på både fordeler og ulemper, og er ikke helt slik som mange forventer.

Et yrke som stylist kan by på ugunstig arbeidstid, til tider dårlig lønn, for mye arbeid, mye bæring av klær, produkter og lignende, og det kan i den første tiden føles tungt å skulle bygge opp nettverket man trenger for å gjøre suksess.

Bestem din egen arbeidsdag
Men det er også mange fordeler med å være stylist. June Therese Karlsen, driver Junes Make-Up Salong og Face Make-Up School i Bergen, hvor hun utdanner de som vil ha en karriere innen makeup.

- Fordelene med å være stylist er at man møter spennende mennesker. Man kan til en viss grad å bestemme din egen arbeidsdag, i form av om du velger oppdraget eller ikke. Man møter nye problemstillinger som må løses, og det er mange goder i form av for eksempel reiser og sponsing av produkter, opplyser Karlsen til Side2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stylist, makeup artist og sminkør
Det er mange begreper innen fagretningen, og enhver kan bli forvirret.

- En stylist jobber hovedsakelig med klær, men kan også gjøre make up og hår om det er nødvendig. En make up artist jobber primært med foto, moterelatert show, styling og skjønnsminke. En sminkør jobber med karakteroppbygging for film, TV og teater, forklarer Karlsen.

Må bygge nettverk
Å bygge kontaktnett er viktig når man jobber som stylist, og det innebærer masse hard jobbing.

- Det og jobbe som stylist er ingen A4 jobb. Man jobber hardt over en kortere eller lengre periode med ugunstige arbeidstider, så har men «fri» til neste oppdrag kommer inn. Du har selvstendigheten til å velge hvor mye du vil jobbe. Stort sett har man dager eller uker med forarbeid før selve jobben skal gjøres, og en del etterarbeid etter at jobben er utført. Du jobber med mange spennende mennesker, og treffer nye personer hele tiden. På denne måten bygger du også opp ett stort kontaktnett, noe som er alfa omega i denne bransjen, sier Karlsen.

Det er også mange ulike jobber man kan få som stylist, og det gjør at man kan variere og velgedet man interesserer seg mest for.

- Jobber kan være alt innen mote, TV, reklame, film, personlig stylist, teater, beautysalonger, style serier for magasiner, fashion shows og mye mer, sier Karlsen.

FAKTABOKS - Face Makeup Skole

- Face Makeup Skole er eneste makeup skole i Norge som har blitt godkjent som fagskole.

- Grunnlaget for opptak til fagskolen er fullført og bestått eksamen fra 3-årig videregående utdanning fra linjene design og håndverk, hudpleie, frisør, maskøse- og parykkmaker. Søkere som ikke oppfyller disse kravene kan få skoleplass på grunnlag av annen relevant kompetanse.

- Bygger på en basic del og en advance del.

Starte egen salong
Hege Bjørgvik (22), er utdannet frisør, og har nettopp startet på makeup artist skolen.

- Jeg gjør det her for å bli bedre på hud og sminke. Jeg ønsker også å bli tryggere på meg selv, fordi man kommer så tett innpå folk. Jeg ønsker å lære mer om hår, hud og sminke generelt, forklarer hun til Side2.

Å jobbe som stylist synes Bjørgvik høres spennende ut, og målet er å starte noe eget.

- Drømmen er å starte opp en egen helhetlig salong, med fokus på hud, hår, sminke og alt. Man skal få alt på en plass til alt, avslutter hun.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!