Gå til sidens hovedinnhold

- Settes ned til 2 prosent

DnB Markets tror Norges Bank setter ned styringsrenten onsdag.

En halv time før den månedlige pressekonferansen torsdag, valgte sjefen i den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, å sette ned renten i eurosonen til 1 prosent, altså ned 0,25 prosent.

Onsdag neste uke holder Norges Bank rentemøte. Styringsrenten har siden mai ligget på 2,25 prosent i Norge, men den svake økonomien i Europa gjør at DnB nå tror på rentekutt.

- Styringsrenten nedsatt til neste høst
- Vårt hovedscenario er at Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten fra 2,25 prosent til 2 prosent. Nå som ESB har kuttet, tror jeg Norges Bank kommer til å bruke det som bakgrunn, og kutte for å være på den sikre siden. Usikkerheten er ekstremt høy i Europa, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets til NA24.

Styringsrenten er renten på bankenes innskudd opp til en viss kvote i Norges Bank. Haugland tror den blir satt ned, og vil være nedsatt i nesten ett år.

- Vi tror styringsrenten blir liggende på det lave nivået til senhøsten i 2012. Det kan komme et kutt til også, avhengig av hva som skjer i Europa nå.

Kan påvirke forbrukerne
- Hvordan vil det påvirke forbrukerens rente om styringsrenten blir satt ned?

- Det er tre faktorer som legges til grunn for hvor dyrt det er for bankene å hente inn penger, noe som har betydning for forbrukernes rente. Det første er styringsrenten. Det andre er risikopåslag; det ekstra som bankene tar betalt for å låne ut penger usikret til hverandre. Jo mindre de stoler på hverandre, jo høyere bli påslaget. Og det tredje er kredittpåslaget. Norske banker må betale renter når de låner penger internasjonalt. Denne prisen varierer, men har gått opp i det siste, sier Haugland, og fortsetter:

- Styringsrenten tilsier isolert sett at renten vil bli satt ned, mens de to siste faktorene sier det motsatte. Det er dyrere å hente funding enn å låne vekk boliglånsrente. Derfor er det ikke åpenbart at renten til forbruker går ned hvis Norges Bank kutter styringsrenten.

Får låne ubegrenset
Mens bankene under finanskrisen litt forenklet ikke hadde noe sted å låne penger fra, har sentralbanksjef Draghi nå gjort det klart at europeiske banker skal kunne låne ubegrenset med penger fra ESB i tre år.

- Disse tiltakene burde sikre økt tilgang til likviditet for banksektoren, og gjøre det enklere for eurosonens pengemarked å fungere, sier Mario Draghi under pressekonferansen.

Draghi er derimot klar på at ESB ikke kommer til å kjøpe statsobligasjoner for å hjelpe land med mye gjeld.

Kjersti Haugland er ikke spesielt bekymret for den økonomiske uroen på Norges vegne.

- Det er få tegn på at norsk økonomi blir rammet. Det er lav arbeidsledighet, og den er til og med synkende ifølge forrige statistikk. Norsk økonomi blir holdt oppe på grunn av en spesiell eksportstruktur, særlig i oljesektoren, sier hun.

- Kan ramme Norge hardt
Hun påpeker likevel at ting fort kan snu.

- Det er ingen tvil om at den norske økonomien kan bli hardt rammet. Hvis finansuroen vedvarer og tiltar, vil det bli vanskeligere for norske banker å få tak i funding. Frykten vil gå opp blant bedrifter og husholdninger. Da vil igjen tilliten og etterspørselen gå ned, og vi får et strammere og dårligere fungerende finansmarked. Vi ser tegn på det allerede nå, ved at bankene melder om at de strammer inn utlånsvilkårene. Det er en veldig stresset finanssektor fordi det foreligger en reell fare for oppsplitting av euroen som valuta, noe som får konsekvenser, advarer Kjersti Haugland.

Kommentarer til denne saken