Gå til sidens hovedinnhold

Kronen kan gi rentejubel

Kan legge kjepper i hjulene for neste renteøkning.

Den norske kronen fortsetter å styrke seg.

Det kan skape problemer for Norges Banks neste renteøkning.

En euro koster i formiddag 8,18 kroner, og euroen har dermed styrket seg 0,25 prosent i løpet av dagen. For svenskekronen må du i formiddag ut med 80,10 kroner for. Ett britisk pund koster 9,08 kroner, mens en amerikansk dollar koster 5,69 kroner.

Et tungtveiende argument
- Mot euro ser kronen ut til å ha etablert seg under 8,20, mens den importveide kronen (I-44) er på sitt sterkeste siden midten av oktober, skriver makroøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor Markets i en rapport.

Analytikeren legger til at markedet er tynt, slik at korreksjoner i svakere retning fort kan komme.

- Dersom så ikke skulle skje, kan kroneverdien bli et tungtveiende argument for at Norges Bank holder styringsrenten uendret på det neste rentemøtet, 3. Februar, mener DnB Nor-økonomen.

- Vanskelig å finne fundamentale årsaker
Analytiker Ole Håhon Eek Nielsen i Nordea Markets mener at det egentlig er vanskelig å finne fundamentale grunner til de siste 14 ørene med fall mot euroen.

- Utenlandske banker står bak kjøpene, og det kan se ut til at det nye året har fått frem en del risikovillighet.

På handelsvektet basis er nå kronen sterkere enn den var på det sterkeste i fjor høst. Den er ca 2,5 prosent sterkere enn hva Norges bank la til grunn i inflasjonsrapporten, skriver analytikeren, og legger til at allerede nå skaper den problemer for renteøkningene fremover.

- Vi er trolig tilbake til problemstillingen før jul hvor kronespekulantene risikerer å bli skuffet av sentralbanken med forholdsvise store kroneposisjoner i bøkene sine.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken