Gå til sidens hovedinnhold

Ingen renteendring fra Norges Bank

Som ventet ble det ingen renteheving fra Norges Bank. Likevel kan boliglånet ditt bli dyrere.

På dagens rentemøte bestemte Norges Bank som ventet å holde styringsrenten på 5,25 prosent.

- Inflasjonen tiltok mer enn ventet i desember, og veksten i norsk økonomi er sterk, men når vi tar hensyn til den svake utviklingen ute og uroen i finansmarkedene er det samlet sett nå riktig å holde renten uendret, sier visesentralbanksjef Jarle Bergo.

Markedsreaksjonene i etterkant av rentemøtet var små.

- FRA'ene (de fremtidige markedsrentene, red.anm.) steg litt, mens kronen styrket seg litt, skriver DnB Nor Markets i et notat.

Frykt for økonomien, men Norge går bra
Børser verden over har blødd den siste tiden på grunn av frykt for tilbakegang i amerikansk økonomi, samt at denne kan spre seg til resten av verden. Den amerikanske sentralbanken kuttet derfor renten på et ekstraordinært møte tirsdag med 0,75 prosent.

Men i Norge er det fortsatt gode utsikter for økonomien, arbeidsledigheten er lav, lønningene forventes å stige kraftig og inflasjonen stiger mer enn antatt.

Alt dette er grunner til at Norges Bank har sagt de regner med å øke renten i løpet av 2008.

Boliglånet kan bli dyrere
Men allerede før det eventuelt skjer, kan boliglånet ditt ha blitt dyrere.

Som Nettavisen tidligere har skrevet om er pengemarkedsrenten en svært viktig faktor når banken din skal fastsette renten.

Pengemarkedsrenten er den renten bankene låner penger til seg i mellom, og slik låning er en av de viktigste måtene bankene får inn de pengene som de senere låner ut til deg. Før jul var pengemarkedsrenten svært mye høyere enn Norges Bank sin styringsrente, og vi opplevde da at norske banker økte renten mer enn Norges Bank gjorde.

Fortsatt ikke normalt nivå
Den siste tiden har pengemarkedsrenten sunket, men er det nok til at bankene vil droppe ytterligere rentehevinger?

- Vi har sett en bedring i bankenes likviditetssituasjon den siste tiden, men fortsatt er ikke pengemarkedsrenten nede på et normalt nivå. Det er likevel langt fra sikkert at bankene vil øke renten videre. Det kommer an på hver enkelt banks situasjon, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til Nettavisen.

- Jeg tror ikke bankene kommer til å sette opp den flytende boliglånsrenten nå. Vi ser det nok heller ved en eventuell kommende renteøkning fra Norges Bank, tror sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

Han tror pengemarkedsrenten kommer til å komme ned på et normalt nivå i løpet av andre halvår.

Økt rentedifferanse på boliglån
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen spådde før jul en ny renteøkning fra bankene dersom den høye pengemarkedsrenten skulle vedvare.

- Denne renten har nå falt en god del, men alt i alt er det fortsatt et lite overheng fra pengemarkedsrenten til bankenes utlånsrente. Likevel tror jeg kanskje bankene vil nøye seg med den høye rentehevingen de gjorde før jul, sier han til Nettavisen.

- Men mange banker vil nok i tiden fremover øke rentedifferansen på boliglån. Spesielt de lånene som har dårlig sikkerhet. Mange banker har tjent for lite på utlånene sine frem til i dag, sier Andreassen.

Kommentarer til denne saken