Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer rentesjokket

Banken din vil øke renten langt mer enn Norges Bank. Les hvorfor.

Det tok bare en dag fra Norges Bank satte opp styringsrenten til Norges største bank, DnB Nor, fulgte etter.

Men tro ikke at DnB Nor nøyde seg med 0,25 prosentpoeng slik som sentralbanken. En renteøkning på 0,40 prosentpoeng på boliglånet var bankens julegave til kundene sine.

Og det stopper ikke nødvendigvis der. Informasjonsrådgiver i DnB Nor Marit Giske utelukker ikke at banken vil heve renten ytterligere, uavhengig av hva Norges Bank gjør.

- Det blir en vurdering som gjøres hele veien ut i fra hva som skjer i markedet, sier hun til Nettavisen.

«Hvis den høye pengemarkedsrenten vedvarer, må bankene sette opp renten sin mye.»

Harald Magnus Andreassen

Den viktige pengemarkedsrenten
Og det er her nøkkelen til den voldsomme renteøkningen ligger, nemlig det som har skjedd og kommer til å skje videre «i markedet».

Det har vært en turbulent høst i finansmarkedene verden over. Det begynner nå å slå inn med full kraft også for norske låntagere.

Siden september har pengemarkedsrenten i Norge skutt i været. Dette er renten bankene betaler seg i mellom når de låner penger av hverandre. Denne pengeflyten er en av hovedkildene for bankene til å få inn penger som de siden låner ut til deg.

Den andre hovedkilden er innskudd fra bedrifter og personkunder.

- Norske bankers utlån er grovt sett finansiert to tredeler av innskudd fra kunder, mens en tredel er fra pengemarkedet, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens hovedorganisasjon til Nettavisen.

Ekstremt unormale tilstander
Når pengemarkedsrenten øker, blir det dermed dyrere for bankene å få inn penger. Det tar de igjen ved å overføre kostnaden til deg gjennom høyere lånerente. Også innskuddsrenten vil øke.

- Hvis den høye pengemarkedsrenten vedvarer må bankene sette opp renten sin mye, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Nettavisen.

Han forteller at pengemarkedsrenten vanligvis ligger rundt 0,2 - 0,25 prosentpoeng høyere enn styringsrenten til Norges Bank. Etter onsdagens rentemøte er styringsrenten på 5,25 prosent, mens den mest vanlige pengemarkedsrenten, 3 måneder NIBOR, i øyeblikket ligger på 6 prosent nominell rente.

«Det er priset inn minst to ekstra renteøkninger i pengemarkedsrenten.»

Harald Magnus Andreassen

Det vil si et gap på 0,75 prosentpoeng, noe som altså er langt over normalen.

- De siste månedene har bankene satt opp renten mer enn Norges Bank, men fortsatt er det priset inn minst to ekstra renteøkninger i pengemarkedsrenten, sier Andreassen.

Det betyr i klartekst at du kan risikere at banken din hever renten så mye som 0,75 prosentpoeng, ettersom Norges Bank også har satt opp renten med 0,25 prosentpoeng.

Det kan komme to rentehopp
- Jeg tror i så fall bankene vil spre denne økningen over to rentehopp. Det første kommer nå og vil nok bli på rundt 0,40 prosentpoeng. Hvis forholdene i pengemarkedet ikke normaliserer seg på nyåret, kommer bankene uavhengig av Norges Bank til å vurdere om de skal sette opp renten enda mer, tror Andreassen.

Det første tipset gikk rett inn for sjeføkonomen. Like etter at Nettavisen pratet med ham kom beskjeden om at DnB Nor hevet utlånsrenten med 0,40 prosentpoeng.

Bare DnB Nor som har bestemt seg
Nettavisen tok fredag en sjekk blant 15 av de øvrige største bankene i Norge. Ingen hadde da bestemt seg for hvor mye de ville sette opp renten, men at det kan bli langt mer enn det Norges Bank gjorde, skinte gjennom.

- Det er et litt urolig marked for tiden, rundt pengemarkedsrenten. Det er ikke bare Norges Bank vi må ta hensyn til lenger. Derfor ønsker vi å avvente og tenke oss litt om, var gjennomgangsmelodien hos bankene.

De la heller ikke skjul på at de vil se an hva andre banker gjør før de selv bestemmer seg. Å sette opp renten langt mer enn andre banker, kan være farlig i et konkurranseutsatt marked. Men på den annen side vil bankene fort gå med tap om de øker renten for lite.

Årsaken til den høye pengemarkedsrenten
Hvorfor er pengemarkedsrenten så mye høyere enn vanlig?

- Det kommer av at likviditeten mellom bankene ikke fungerer. På grunn av finansuroen er bankene usikre på egen finansiering fremover. Derfor velger mange å holde pengene i eget hus fremfor å låne de bort til andre banker. Dessuten er bankene usikre på hverandre og om det er trygt å låne ut penger til andre banker. Det er egentlig rart at norske banker er usikre, men det er konsekvensen av urolighetene i det globale finansmarkedet, forklarer Andreassen.

Han peker også på et annet aspekt som kan være med på å holde pengemarkedsrenten høy nå på tampen av året.

- Mange banker er opptatt av å ha god likviditet i årsregnskapet. Hvis revisorene ved gjennomgangen av disse finner ut at det ikke er noe alvorlig galt med norske banker, kan ting normalisere seg igjen, sier Andreassen.

«Jeg vil bli overrasket om pengemarkedsrenten holder seg høy lenge.»

Harald Magnus Andreassen

Og som trøst til norske låntagere forteller han at det er akkurat det han tror vil skje.

- Jeg vil bli overrasket om pengemarkedsrenten holder seg høy lenge. Men forholdene på kredittmarkedene var svært gunstige tidligere i år, så det kan være vi fremover må regne med en generelt litt høyere prising, sier han.

Styringsrenten vs pengemarkedsrenten
Pengemarkedsrenten har ikke tidligere vært så mye i fokus for norske låntagere. Er det egentlig den som bestemmer, mens styringsrenten til Norges Bank ikke har noe å si?

- Nei, slik er det ikke. Styringsrenten over tid er helt avgjørende for pengemarkedsrenten og vil påvirke den i stor grad. Men Norges Bank er ikke interessert i disse to rentene som sådan. De er interessert i hva bedrifter og folk må betale for å låne. Ved å justere styringsrenten vil Norges Bank på sikt kontrollere dette, men fra uke til uke og måned til måned vil pengemarkedsrenten kunne avvike fra denne. Du behøver ikke være bekymret for at du skal få en høyere rente enn det Norges Bank synes er fornuftig. De vil justere renten slik at vi får en god økonomisk utvikling, avslutter Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Men hvilken rente som skal til for å sikre den gode økonomiske utviklingen gjenstår å se. Som Nettavisen skrev fredag er det svært usikkert hva slags rente du vil få på sikt. Lånet ditt kan bli alt fra superbillig til rådyrt.

Les flere artikler om privatøkonomi her.

Hva mener du om den stigende renten? Kommenter under.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken