Gå til sidens hovedinnhold

Hodet over vannet

Stilfullt, originalt og morsomt om å være femten, klønete og innadvendt i Wales på åttitallet.

Submarine
Storbritannia 2010
Regi: Richard Ayoade
Med: Craig Roberts, Yasmin Paige, Noah Taylor, Paddy Considine, Steffan Rhodri, Sally Hawkins
Aldersgrense: 7 år

Å være ung er som kjent for jævlig. Så også for femtenåringen Oliver Tate. En innadvendt, småpompøs og filosofisk anlagt ung mann som, i likhet med mange jevnaldrende av ham på film (og utvilsomt også i virkeligheten), har et brennende behov for å miste møydommen. For å realisere dette målet har han sett seg ut et overkommelig middel i Jordana Bevan, en jente som verken er blant de minst attraktive eller mest ettertraktede i skolegården.

Jordana sliter imidlertid med en kreftsyk mor, mens Oliver frykter at hans egen mor skal forlate hans depressive lærerfar til fordel for den noe selvforelskede new age-inspiratoren Graham Purvis, som nettopp har flyttet inn i huset ved siden av.

«Submarine» utspiller seg i Wales på 80-tallet, men ser i grunn vel så 70-tallsaktig ut. Realistisk nok, for det tar jo gjerne litt tid for folk å oppgradere klærne og spesielt interiørene sine. Dessuten skaper det en fin kontrast til den mer tidstypisk alternative naboen.

Regissør Richard Ayoade er kjent som en av Storbritannias mest lovende unge komikere, ikke minst på grunn av rollen sin i tv-serien «The IT Crowd». Med denne debutfilmen utviser han imidlertid et betydelig talent bak kamera.

Her burde jeg muligens forsøke meg på et ordspill relatert til tittelen om at han kaster seg ut på dyp grunn, men kommer ut av det med hodet over vann. Eller kanskje ikke.

Sikkert er det i hvert fall at «Submarine» forteller en klassisk oppveksthistorie på en original måte. Filmspråket er lekent og kunstferdig, og kan gi assosiasjoner til både Wes Anderson og Jean-Luc Godard. Med et karaktergalleri som fikk meg til å tenke på «Ghost World» og «Thumbsucker». Regissøren får det beste ut av samtlige skuespillere, i all hovedsak ved å la dem gjøre minst mulig – igjen i effektiv kontrast til Paddy Considine som den utagerende gladlaksen Graham. Spesielt Craig Roberts som Oliver og Yasmin Paige som Jordana demonstrerer hvordan dead pan kan være bevegende.

Til tider kan filmen imidlertid også føles noe distansert, men det skyldes først og fremst at dette er en svært subjektiv fortelling. «Submarine» tar oss med inn i hodet til en tenåring som må erfare at han av og til er redusert til en slags betrakter, uten mulighet til å påvirke sine omgivelser. Kan hende dette gir en slags forklaring på filmens tittel. Eller kanskje ikke.

Jeg burde muligens nevne at regissør Richard Ayoade har norsk mor, og at filmens åpenbart dyktige fotograf Erik Wilson er fra Bergen. Men strengt tatt er dette uvesentlig. «Submarine» er en utpreget britisk film som føles dypt forankret i det walisiske kystlandskapet. Samtidig er det en nokså universell historie om ungdommens hjelpeløse overmot. Og ja, det handler om å få hodet over vannet.

«Submarine» er et friskt pust av originalitet og særpreg som forhåpentligvis ikke vil drukne i sommerens bølge av blockbustere.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken