Gå til sidens hovedinnhold

Knalltøft familiedrama fikk nordisk pris

Thomas Vinterbergs «Submarino» vant over Sara Johnsens «Upperdog».

(SIDE2:) Thomas Vinterbergs «Submarino» er blitt kalt «Festen»-regissørens tilbakekomst.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Aldri forsvunnet
Selv føler filmskaperen seg litt støtt av «anklagen».

Les Side2s anmeldelse:Hodet under vannet

- Jeg føler ikke at jeg har vært borte, men det gjør kanskje dere, sa han til Side2 da vi møtte ham under filmfestivalen i Berlin i februar i år.

«Submarino» er et drama om to brødre hvis fortid de aldri unnslipper. Den ene broren spilles av Jakob Cedergren, som også hadde rollen som.kong Haakon i serien «Harry & Charles».

LES INTERVJU: - Det var litt schizofrent

Submarino er en tøff, men også dypt rørende historie om to brødre som er knyttet sammen av en skjebnesvanger barndom. Filmen handler om brødre som blir pålagt de voksnes ansvar – og om barnet som bærer av en sosial arv, men også håpet om en bedre framtid. Den behandler temaer som traumer, skyld og forsoning. Submarino er et enkelt og samtidig komplekst kunstverk, med et sterkt manuskript og en stilsikker regi. En elegant, stram og velfungerende dramaturgi, nærvær i spillet og en intelligent bruk av lyd og lys bidrar til å skape dette innsiktsfulle bildet av menneskelivet, skriver juryen i sin begrunnelse.

- Beæret
- Jeg er beæret. Prisen oppfatter jeg for øvrig ikke bare som en påskjønnelse av oss bak Submarino, men av dansk film i det hele tatt. En utmerkelse som bekrefter styrken i og nødvendigheten av å skape og støtte danske filmer ut fra kunstneriske kriterier. En oppmuntring til dansk film om fortsatt å rekke ut over landets grenser, sier Thomas Vinterberg.

«Submarino» vant over Sarah Johnsens «Upperdog». Den finske «Steam of Life», islandske «The Good Heart» og svenske «Metropia».

Prisen er på 350.000 danske kroner som gis til regissør, manusforfatter og produsent.

Kommentarer til denne saken