Gå til sidens hovedinnhold

Sudbøs pasienter sjekkes

Radiumhospitalet jobber på spreng med å få oversikt over alle pasientene skandalelegen Jon Sudbø har jobbet med.

Fredag ble det kjent at overlege ved Radiumhospitalets kreftavdeling Jon Sudbø aldri hadde fått godkjenning som spesialist, noe sykehuset krever for alle sine overleger.

Nå jobber sykehuset med å få oversikt over alle Sudbøs pasienter, for å se om jukset rundt hans spesialisterklæring har hatt noe å si for pasientbehandlingen.

- Vi jobber på spreng for å få oversikt over pasientene. Vi er nødt til å ha et godt svar på dette før høringsfristen til Helsetilsynet går ut om to uker, sier strategi- og markedsdirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

- Gjorde en god jobb
Han viser til at dette svaret ikke vil være unntatt offentlighet.

- Men det er en stor jobb å gå igjennom alle journalene, sier han.

Ifølge strategidirektøren viser samtaler med folk som har jobbet med Sudbø at han har gjort en god klinisk jobb med pasientene, selv om han mangler noe på spesialistkompetansen.

Ukjent med nye jukseartikler
Etter å ha fått oppnevnt advokat Erling Lyngtveit for å tale sin sak, kom det mandag frem at Sudbø har innrømmet å ha jukset i to andre artikler, i tillegg til skandaleartikkelen i The Lancet.

Vaaler sier at han ikke kjenner til detaljer i hva som er jukset med i de ulike artiklene.

- Vi har jo hele tiden vært i en situasjon hvor vi, for å være sikker på hva som er juks og konsekvensene av det, har satt ned en ekstern komité. Vi forholder oss til det komiteen kommer fram til, og vil ta det til etterretning. Men vi vener det fortsatt er svært viktig å kartlegge nøyaktig hva som er jukset med, sier han.

- Ikke overarbeidet
Sudbø fortalte mandag at hans motiver for forskningsjukset skal ha vært ønsket om heder og ære. Vaaler sier til TV 2 Nettavisen at det er et krav til å presentere resultater i forskningsmiljøene, men han mener likevel at det ikke er noe press på sine ansatte sammenlignet spesielt med utlandet, fordi de norske legene gjerne har faste jobber som de er i til vanlig.

- Men Rikshospitalet-Radiumhospitalet er likevel opptatt av å bli sett på som en god forskningsinstitusjon, sier Vaaler.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken